Türk bankacılık ve finans sektöründe kriz yönetimi: 2001 ve 2008 Krizleri üzerine bir araştırma
Management of crises in the turkish bank and finances sector a research on the 2001 and 2008 Crises
- Tez No: 375427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ULUYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Finansal Kriz, Bankacılık Sektörü, 2001-2008 krizleri, Crisis, Finance crisis, Banking sector, 2001-2008 crisis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ülkemizin 2001 yılında yaşadığı ulusal ölçekli krizden alınan derslerle, bankacılık sektöründe yapısal değişiklikler konusunda ciddi gelişmeler elde edilmiştir. Özellikle yeniden yapılanma dönemi ekonomideki pek çok problemi çözüme kavuşturmuş, bu sayede küresel kaynaklı 2008 krizi, 2001 krizine göre daha az hasarla atlatılmıştır. Türk Bankacılık Sektörü (TBS), 2008 küresel finansal krizinin etkilerini hissetmesine rağmen bazı yapısal farklılıkları nedeniyle, gelişmiş ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki başta bankacılık sektörü olmak üzere finansal sektöre kıyasla krize çok daha hazırlıklı ve güçlü girmiştir. Bankacılık sektörünün başarılı bir sonuç yakalamasının sebebi olarak 2001 krizi sonrasında, Türk Bankacılık Sektörünün yeniden yapılanma sürecini yaşamış olmasıdır. Bu süreçte; hukuki düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, düzenleyici ve denetleyici kurumların sağlamlaştırılması, risk yönetimi bilincinin ve uygulamalarının etkin bir biçimde yaygın hale getirilmesi gibi nedenlerle TBS krize güçlü bir biçimde karşı koyabilmiştir. Elde edilen farklılıklar çalışmamızda karşılaştırmalı analiz yöntemiyle yorumlanacaktır. Çalışmamızın literatüre katkısı; çıkış kaynağı ülkemiz olan veya diğer ülkelerde ortaya çıkıp bize de dolaylı yollardan zarar veren krizlerin, özellikle 2001 ulusal krizi ile 2008 küresel krizinin birbirleri ile karşılaştırılması ve yorumlanması bağlamında rakamsal verilerin elde edilerek incelenmesidir. Rakamların yorumlanması aşamasında karşılaştırmalı analiz yöntemi kullanılarak 2001 ve 2008 yıllarında meydana gelen krizlerin etkilerinin, birbirlerine olan oranlarının analiz edileceği bir çalışma oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country serious developments have been achieved about structural changes in the banking sector with the lessons learned from a national scale crisis experienced in 2001. In particular, the restructuring period has resolved many problems in the economy, so the global crisis originated in 2008, according to the 2001 crisis was overcome with less damage. Although the Turkish Banking Sector (TBS) felt the effects of the 2008 global financial crisis, due to some structural differences, entered to the crisis much better prepared and stronger compared to particularly the banking sector including the financial sector in developed and other developing countries. The banking sector captured a successful outcome because Turkish Banking Sector has experienced the restructuring process after the 2001 crisis. In this process, TBS could strongly resist the crisis for reasons such as realizing the legal regulations, restructuring the public banks, strengthening the regulatory and supervisory institutions, making effectively common the risk management awareness and practices. In our study, the resulting differences will be interpreted by the method of comparative analysis. Our study contributes to the literature by obtaining and analysing the numerical data in the context of comparing and interpreting the crisis coming out in our country or in other countries and damaging us indirectly particularly the 2001 national crisis and the 2008 global crisis. In the interpretation of the figures by using the comparative method of analysis a study was formed to analyse the effects and the ratio to each other in 2001 and 2008 crisis.