YGS ve LYS için analitik bir çerçeve eğitimde geri kalmışlık nedenleri ve çözüm önerileri: Adıyaman ili örneği
An analitic frame for YGS and LYS (University Exams), reasons of being undeveloped in education and solution suggestions: Adıyaman example
  1. Tez No: 375432
  2. Yazar: MUSTAFA KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇELİK, YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN, YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, YGS ve LYS, Başarı, Başarıyı Etkileyen Faktörler, Adıyaman, YGS and LYS, Success, Factors Affecting Success
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı, Adıyaman ilinin YGS ve LYS sınavlarındaki başarısını olumsuz etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmanın teorik kısmı, literatür taraması ve çeşitli bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgilerden, alan çalışması verileri ise Adıyaman ili merkez ilçede yer alan ortaöğretim okullarındaki paydaşlara (yönetici, öğretmen, veli ve öğrenciler) uygulanan anket verileriyle derlenmiştir. Araştırmada evren olarak Adıyaman merkez ilçedeki 39 ortaöğretim okulu, örneklem olarak da merkez ilçede yer alan 21 ortaöğretim okulu alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Anket”yöntemi uygulanmıştır. Uygulama sonucunda toplam 1556 geçerli anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler“Faktör, Güvenirlik, Frekans”gibi istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Veriler SPSS istatistik programı yardımıyla bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencinin okulda aldığı eğitim-öğretimin üniversite sınavlarına hazırlık için yeterli olmadığı, öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlığı son seneye bırakmalarının başarılarını olumsuz etkilediği, öğrencilerin okul dışı destekleyici eğitim (dershane, kurs veya özel ders) desteğine ihtiyacı oldukları, maddi imkânların yetersizliğinin öğrenci başarısının önünde bir engel olarak görüldüğü, velilerin eğitim-öğretim noktasında yeterince bilinçli olmadığı ve ilgisiz oldukları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out the reasons of failure in YGS and LYS (University Exams) in Adıyaman and to develop solution suggestions for the problems. Theoretical part of the research is made up of literatural scan and various different scientific research data; while area research is made up of the data collected from the questionnaires applied to shareholders (management staff, teachers, students and parents) in high schools in Adıyaman Centrum. 39 high schools in whole Adıyaman city have been regarded as universe of the research and 21 high schools in central Adıyaman have been regarded as sample of the research. Data collection tool for the research is“questionnaire”. As a result of the application of research 1556 valid questionnaires have been evaluated. Data collected from the research has been exposed to statistical analyses such as“Factor, Reliability, Frequency”. The data has been evaluated on digital environment with SPSS statistics programme. According to the data collected as a result of analyses it has been seen that preparing for the exams in the last school year is negatively effective; the education at school is not adequate for university exams; students need supportive education from courses and tutorial lessons out of the school, lack of financial potential is an obstacle for student's success and the parents aren't conscious enough and they are uninterested.