Türkiye'de ticari hava taşımacılık sektörünün strateji belirleme sürecinde SWOT analizinin rolü: Tasarım okulu perspektifiyle bir inceleme
The role of SWOT analysis during the strategy formulation process of commercial air transportation sector in Turkey: A research with the perpective of school of desing
- Tez No: 375434
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL BAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, Sivil Havacılık, Gelişim, SWOT Analizi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ulaştırma toplumları doğrudan etkileyebilme özelliğine sahip bir sektörüdür. Bu durumda gelişmemiş bir ulaşım başta ülkelerin sonrasında ise dünyanın ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Ulaştırmanın bir alt dalı olan havacılık sektörünün İkinci Dünya Savaşı sonrası önemli boyutlara ulaşması ve diğer ulaşım modlarına kıyasla daha güvenilir ve hızlı olması nedeniyle tercih sebebi haline getirmiştir. Ülkemizde, 1983 sonrası 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun çıkarılmasıyla özel şirketlerin de sektörde boy göstermesi havacılığımızı geliştirmiştir ve uygulanan politikalar sonucunda önemli büyüme sağlanmıştır. Tez kapsamında mevcut gelişmenin sürdürülebilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla öncelikle ülkemiz sivil havacılığının mevcut durumu ele alınmış, bilahare 2003-2013 döneminde hızlı büyümeye esas gerçekleştirilen uygulamalar kapsamında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları ve sektörün bunlara tepkisi incelenmiştir. Ülkemiz sivil havacılık sektörünün mevcut durumu, fırsatlar, zayıf yönler/darboğazlar ve bunların giderilmesi için yapılması gerekenlerin yer aldığı kapsamlı SWOT ( 11. UDH Şurası) analizi detaylı olarak değerlendirilmiş ve toplanan verilere göre sürdürülebilir gelişmeye esas yapılması gerekenler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ulaştırmanın tanımı, dünya ve Türkiye analizi yapılmıştır. İkinci bölümde stratejik yönetim düşüncesine giriş yapılmış ve Mintzberg'in On Yönetim Okulu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise sivil havacılık sektörü SWOT analizi ile bu analize ilişkin çözümlemeler yapılıp, havacılık sektörünün sürdürülebilir kalkınması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The transportation sector is capable of directly affecting the society. Accordingly, and under developed transportation system, will firstly affect a country seconomyand in whole the world seconomypoorly. The aviation sector, which is a sub-branch of the transportation sector has reached significant levels after the Second World War due to being more reliable and faster which made it more preferable. In Turkey, with the post-1983 Turkish Civil Aviation Law No. 2920 showed in the private sector aviation has shown a significant grow the specially due to the implemented policies. This the sisdeals with the question of the necessary actions for the sustainability of the current development in Turkey's civil aviation sectorand then the industry response of the Maritime Transport and Communications Ministry and the Civil Aviation General Directorates in accordance to the rapid growth between 2003-2014 has beenin vestigated. Turkey's civil aviation sectors current status, it sopportunities, weaknesses/bottlenecksand the solution storemedy the seareanalyzed in detail in a comprehensive SWOT analysis. In accordance to the data collected the necessities of sustainable development have been put forward. This research consists of three parts. In the first part, the definition of transportation, the analysis of the world and Turkey were made. In the second part, the thought of strategic management was introduce and Mintzberg's Ten Management Roles was explained. In the third part, SWOT analysis of civil aviation sector and resolutions about the analysis, and suggestions for sustainable development of civil aviation sector were made. KeyWords: Transportation, Civil Aviation, Development, SWOT Analysis