Adıyaman Havalimanı çalışanlarının örgütsel sağlık ve iş tatmin düzeyleri
The levels of organizational health and job satisfaction of the employees in Adıyaman Airport
  1. Tez No: 375445
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACİ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Sağlığı, İş Tatmini, Adıyaman Havalimanı, organizational health, job satisfaction, Adıyaman Airport
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünyada ve Türkiye'de ticari hava ulaşımı çok büyük bir hızla gelişmektedir. Hava ulaşım sektörünün en önemli ayağını teşkil eden havalimanları da bu gelişmeden etkilenmekte ve havalimanlarında büyük bir değişim süreci yaşanmaktadır. Çok büyük maliyetlerle inşa edilen havalimanlarının işletme maliyetleri de büyük olmaktadır. Bu nedenle havalimanlarının ve havalimanlarındaki kaynakların verimli işletilmesi için örgütsel sağlık ve iş tatmini büyük bir önem arz etmektedir. Yapılan bu tez çalışmasında, Adıyaman Havalimanı'nda çalışanların örgüt sağlığı ve iş tatmin düzeyleri incelenmiştir. Bu amaçla birinci bölümde, örgüt sağlığına ilişkin temel açıklamalar yapılmış ve hava ulaştırma sektörünün önemli bir parçası olan havalimanları hakkında kavramsal açıklamalar ile işletme hizmetlerinin genel hatlarıyla açıklaması yapılmıştır. Daha sonra tez çalışmasının ana konusunu teşkil eden Adıyaman Havalimanı'na ait genel bilgilere yer verilmiştir. Havalimanında örgüt sağlığı ve iş tatmin düzeyini belirlemek amacıyla araştırma yapılmıştır. Bunun için, anket yöntemi kullanılarak birincil veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve bazı bulgular elde edilmiştir. Son bölümde, elde edilen bulgular yorumlanmış, havalimanı çalışanlarının örgüt sağlığı ve iş tatmin düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmış ve havalimanı işletme çalışanlarının refahına ve etkililiğine yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The commercial air transportation is developing very rapidly in Turkey and in the World. The Airports which constitutes the most important element of air transportation sector are influenced by this development and thus a huge adaptation process is experienced at Airports. The management cost of the airports are huge in amount as it is for building one. Thus organizational health and job satisfaction are very important for effective management of Airports and management of the resources that airports have. In this thesis, the organizational health and the job satisfaction of the employees working at Adıyaman Airport is studied. For this purpose, at the first section; There are basic explanations about organizational health and conceptual explanations about the airports which are an important element of air transportation sector and there is a general explanation about management services. At the Second section; There is a general information about the Adıyaman Airport which is the main subject of this thesis. A research is done to determine the level of organizational health and job satisfaction. For this, primary data is collected by using the survey method. The collected data is evaluated statistically and some findings were obtained. At the final section, the obtained data is interpreted and it is determined that the organizational health and job satisfaction levels of airport employees are high and suggestions for welfare and activity of the Airport Management employees are presented.