Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışanların örgütsel sağlık ve iş tatmin düzeyleri: Adıyaman ili örneği
Organizational health and job satisfaction level of employees working at institutes that are under ministy of Forestry and Water Affairs: Sample of the province Adıyaman
  1. Tez No: 375444
  2. Yazar: EZHER ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACİ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt sağlığı, Örgüt sağlığı faktörleri, İş tatmini, Organization health, The factors of organizational health, job satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Rekabetin yoğun olarak yaşandığı günümüzde örgütlerin, etkili bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için yaşama kabiliyetlerini geliştirerek, sürekli değişen çevre koşullarına uyum sağlamak zorundadırlar. Hizmet kalitesini ve verimliliği arttırmada; örgütsel sağlık ve iş tatmini önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Literatür incelendiğinde, kamu kurumu çalışanlarına yönelik yapılmış araştırmaların az olduğu görülmektedir. Bu bağlamda kamu çalışanları üzerinde örgütsel sağlık ve iş tatminine ilişkin tutumlarının ölçülmesi, mevcut durum tespiti ve iyileştirme planlamaları açısından önem arz etmektedir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgüt sağlığı ve iş tatmini kavramları, örgüt sağlığı boyutları ve Miles'in geliştirdiği örgütsel sağlık faktörleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde araştırmanın örneklemi, yöntemi, evreni ve verilerin elde edilmesine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise bir anket çalışması bulunmaktadır. Anket; Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Adıyaman ilinde bulunan, Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü ve Meteoroloji Müdürlüğü çalışanlarından 141 kişiye uygulanmış ve 135 tanesi değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları sonucunda; kurum çalışanlarının örgütsel sağlık ve iş tatmin düzeyi ortalamasının yüksek seviyede çıktığı belirlenmiştir. Kurumlar itibariyle ortalamalar arasında anlamlı düzeyde farklılıklar oluşmuştur. Ayrıca yaş ile amaçların ortaklığı değişkeni arasında, unvan ile iletişim ve örgütsel bağlılık değişkeni arasında, hizmet süresi ile örgütsel bağlılık değişkeni arasında, cinsiyet ile motivasyon ve yeniliklere açık olma değişkeni arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today where there is intense competition, in order to operate effectively, organizations must adapt the continuously changing environment conditions. Organizational health and job satisfaction emerges as important factors in increasing productivity and service quality. In the literature, the researches conducted for employees of public institutions seems to be less. In this context, measuring the attitudes about organizational health and job satisfaction of employees in public institutions are important elements to determine the current status and improvement planning. Research consists of three parts. The first part focuses on the terms“organization health and job satisfaction”, dimensions of organization health and organizational health factors that improved by“Miles”. At the second part the sample, the method, the universe and information about obtaining the data of study is located. The third chapter contains a survey. The survey is applied to 141 of the employees of institutions " Directorate of State Hydraulic Works, Department of Forests, National Parks and Nature Conservation Branch that are under the ministry forestry and water affairs located in Adıyaman province and 135 of them are evaluated. As a result of research findings, its concluded that the average of organizational health and job satisfaction levels are higher. As organizations, a meaningful level of difference between the averages is formed. Also meaningful differences between the variable of age and partnership of purpose, between the variable of title and communication and organizational commitment, between the variable of service time and the organizational commitment was found.