Çalışanların liderlik özellikleri ile örgüte bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Aksaray ilindeki özel eğitim merkezlerinde bir uygulama
The relationship between the leadership styles and employees organizational commitment: A case study in private institutions in Aksaray
- Tez No: 375446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, örgütsel bağlılık, liderlik nitelikleri, özel eğitim, Leadership, organizational commitment, leadership qualities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, özel eğitim uygulama merkezlerinde çalışanların liderlik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Liderlik, insanların kendi başlarına veya takipçileri ile birlikte belirlenen hedeflere ulaşmak maksadıyla siyasal, ekenomik veya buna benzer güç ve değer odaklarını kullanarak takipçilerini harekete geçirmeleridir. Liderlik davranışı ise, liderlerin yönetsel davranışlarının, çalışanlara güven ve ilgilerinin, kişisel ve örgütsel değerleri temel alan becerilerinin ve karakteristik özelliklerinin birleşimi olarak açıklanabilir. Örgütsel bağlılık, işgörenlerin, örgütsel amaç ve hedefleri gönülden kabul etmeleri, bu amaç ve hedeflere ulaşabilmek için çok çalışmaları ve örgütün sürekli elemanı olmak istemeleri biçiminde ifade edilebilir. Bu tezde, liderlik ve örgütsel bağlılık konuları kuramsal olarak incelenmiştir. Daha sonra bu kuramsal bilgilerden yararlanılarak Aksaray'daki Özel Eğitim Merkezleri'nde çalışanların liderlik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada üç bölümlü (demogrfik özellik formu, çok faktörlü anket formu ve örgütsel bağlılık formu) bir anket formu kullanılmıştır. Bu anket çalışması sonucunda elde edilen veriler SPSS 13.0 yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, çalışanların liderlik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında ilişkinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research study was done to find out the relation between leadership features of the staff who work in special education centers and their organizational commitment. Leadership is people's ability of putting themselves and their followers in action to reach the determined targets by using political, economic or similar power groups. Leadership behavior can be defined as leaders' administrative abilities, their trust to the staffs and as a combination of their interest, abilities based on personal and organizational values and their characteristic features. On the other hand organizational commitment can be described as staff's internalizing organizational objectives and goals sincerely and trying hard to reach these objectives and goals and wishing to stay constantly in the organization. In this thesis study leadership and organizational commitment were investigated theoretically. Moreover, the study focused on the relation between the leadership qualities of the staff working in Special Education Centers in Aksaray and their organizational commitment. In this study a questionnaire which is composed of three parts such as demographic information, multi factor survey and organizational commitment form, was used. The data derived from the questionnaire was analyzed by using SPSS 13.0 programme. At the end of the study according to the findings it was seen that there is a relation between staff's leadership qualities and their organizational commitment.