Türkiye de Basın İlan Kurumu'nun yerel basına etkileri uygulamalı bir alan çalışması; Sivas yerel basını örneği
A field work applied on the effects of Press Release Association on the local press in Turkey; the sample of Sivas local press
  1. Tez No: 375525
  2. Yazar: BORA ÖÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Basın, Basın İlan Kurumu, Sivas Yerel Basını, Yerel Basın Çalışanları, 195 sayılı Kanun, Local Press, Press Release Association, Sivas Local Press, Local Press Employees, Law No.195
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'de yerel basının birçok sorun içerisinde basın görevini ve işlevini yerine getirdikleri bilimsel çalışmalar bütünlüğünde bilinmektedir. Yerel basın kuruluşlarının sorunlarının temelinde ekonomik sorunlar yatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1931 yılından bu yana yerel basına ekonomik anlamda destek sağlamaktadır. Bu desteği resmi ilan ve reklamları gazetelerde yayımlatarak gerçekleştirmektedir. 1961 yılından itibaren resmi ilan ve reklamların gazetelerde yayımlatılmasına aracılık eden devlet kurumu, 195 sayılı Kanun'la kurulan Basın İlan Kurumu'dur. Kurum resmi ilan ve reklamları gazetelere dağıtırken, gazetelerin yerine getirmeleri gereken belirli vasıf ve ödevler belirtmiştir. Bu vasıf ve ödevler gazetelerin içerik, teknik, personel, fiili satış, dağıtım, sayfa sayısı ve yüzölçümü gibi yönlerine ilişkindir. Sivas İlinin örneğe alındığı bu çalışmada, Basın İlan Kurumu'nun şehirde şube açmasından sonra resmi ilan ve reklam yayımlama hakkına haiz gazetelerle, bu hakka haiz olmayan gazeteleri ve bu gazete çalışanlarını ne yönde ve nasıl etkilendiğine dair yerel basın çalışanlarının bakış açısıyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sivas ili kapsamında il merkezinde günlük ve haftalık olarak yayım yapan 7 gazete ve bu gazetelerde çalışan toplam 38 kişi örnekleme alınmıştır. Çalışmaya katılan örneklem grubuna, bazı yerel basın çalışanları ve Sivas Basın İlan Kurumu şube müdürü ile yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu araştırmacı tarafından oluşturulan anket uygulanmıştır. Ankette 13'ü kişisel bilgilere yönelik, 27'sı araştırmaya yönelik verileri elde edecek sorular bulunmaktadır. Anketten yer alan bütün sorular SPSS 15,0 paket programı ile verileştirilerek, frekans ve yüzde alınarak analiz edilip, araştırmanın varsayımları bütünlüğünde yorumlanılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known within the scope of scientific studies that, local press in Turkey performs its duty and function along with many problems. Economic problems lie at the bottom of the problems of local press associations. The Republic of Turkey has been providing economic support for the local press since 1931. She provides this support by making the official announcements and advertisement published on the newspapers. The governmental Association that has been mediating for the publication of official announcements and advertisement on the newspapers since 1961, is Press Release Association established by the law no.195. While the Association has been distributing the official announcements and advertisement to the newspapers, it has also established certain features and duties needed to be carried out by the newspapers. This features and duties are related to several aspects of newspapers such as their content, technique, personnel, actual sales, distribution, number of pages and surface area. In this study where Sivas Province has been taken as a sample; it has been aimed to evaluate from the point of view of the local press employees, how the Press Release Association has affected the newspapers vested with official announcement and advertisement publication right, the newspapers not vested with this right and the employees of these newspapers, after it opened a branch in the town. Within the scope of Sivas province; 7 newspapers making daily and weekly publication in the city center, and total 38 employees working in these newspapers, have been included in the sampling. A survey, created by the investigator as a result of face to face interviews made with several local press employees and with the department chief of Sivas Press Release Association, has been carried on the sampling group that participated the study. 13 of the questions included in the survey, are intended for acquiring personal information and 27 of them, for research. All the questions included in the survey, have been transformed into data by SPSS 15,0 package program, analyzed by getting frequency and percentage, and tried to be interpreted within the scope of research hypotheses.