Sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan nesiller arası sosyal hareketlilik: Ankara Mamak örneği
Inter generati̇onal mobi̇li̇ty in terms of socio-cultural and economic: Case study of Ankara Mamak di̇stri̇ct
  1. Tez No: 375524
  2. Yazar: MERVE YALÇINKAYA GÜLLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ BEŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hareketlilik, Aile, Sermayeler Kuramı, Ankara, Mamak, Social mobility, Familiy, Capital Theory, Ankara
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye gibi hızlı ekonomik, sosyal, kültürel ve politik değişimlerin yaşandığı bir toplumda birey, aile ya da toplulukların sosyal hareketlilik stratejilerinin incelenmesi sosyal mekanın yapısını ve dönüşümünü anlamak için büyük bir önem taşımaktadır. Ankara Mamak İlçesi örneğinden hareketle sosyal ve mekansal hareketliliği hem geleneksel gecekondu özelliklerini koruyan mahalleler hem de apartmanlaşmanın yoğun olduğu mahallelerde, üç nesli kapsayan görüşmelerle, saha araştırması yapılmıştır. Toplumsal dönüşümlerin, ailelerin sosyal hareketliliğini nasıl etkilediği, değişimler karşısında aile stratejilerinin nasıl şekillendiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Apartmanlaşmanın ve formel konutlaşmanın neredeyse tamamlandığı mahalleler Abidinpaşa, Akdere, Saime Kadın, Şafak Tepe ve Mehtap mahallelerinden, apartmanlaşmaya başlayan fakat hala önemli bir bölümü gecekondu özelliklerini koruyan Kayaş, Üreğil mahalleleri ve Mamak Belediyesi sınırlarına yakın tarihte dahil edilmiş olan Kutludüğün mahallesi araştırmanın saha araştırma alanıdır. Ailelerin nesil içi ve nesiller arası sosyal hareketlilik stratejileri Bourdieu'nun sermayeler kuramı açısından ele alınmıştır. Ailelerin nesiller arasında sosyal hareketlilik stratejilerinin mekansal, kültürel, sosyal ve ekonomik unsurlarla etkileşimi sonucunda önemli derecede farklılaştığı, bunun yanı sıra ailenin dayanışma ve savunma mekanizması olarak önemli rolünün devam ettiği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is important to investigate the strategies of the social mobility of the individual, family and community to understand structure and social change of the social house-dwelling in communities facing rapid economical, social, cultural and political changes like Turkey. Field research is conducted in Mamak in Ankara, in both disticts comprising shanties conserving traditional properties and dense housing districts. It is aimed to investigate the effect of families on social mobility and the strategy of the families in the presence of social changes. Field research are made in Abidinpaşa, Akdere, Saime Kadın, Şafak Tepe ve Mehtap districts, housing and formal housing are almost completed, Kayaş, Üreğil districts housing is continuing but a major part of the district is conserving shanty properties and finally Kutludüğün district joined recently to Mamak. Social mobility strategies of the families both intra generation and inter generation is considered regarding capital theory of Bourdieu. It is proposed that strategies of the inter genaration families are affected by social mobility spatial, cultural, social and economical and changed. Also family role is important redarging solidarity and defence mechanism.