Türkçe ve beden eğitimi öğretim programları ile bütünleştirilmiş değerler eğitimi programının etkililiği
The effecti̇veness of Turki̇sh and physi̇cal educati̇on curri̇culum integrated wi̇th values educati̇on program
- Tez No: 375605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK UYGUN, YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN ERGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleştirilmiş program, değer, değerler eğitimi, değerler eğitimi programı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada, 7. Sınıf düzeyinde Türkçe ve Beden Eğitimi öğretim programları ile bütünleştirilerek hazırlanan değerler eğitimi programının; öğrencilerin değerlerle ilgili bilişsel davranışları, duyuşsal özellikleri ve değer gösterme düzeyleri üzerinde etkililiğini belirlemek amaçlanmıştır. Amaçlara ulaşabilmek için, nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada işe koşulduğu, karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma, 2013–2014 öğretim yılı birinci döneminde İzmir ili Konak ilçesinde yer alan bir devlet okulunda 13 haftalık süre içerisinde sürdürülmüştür. Grupların denklikleri istatistiksel olarak test edildikten sonra 7A sınıfı (29 öğrenci) deney, 7B sınıfı (29 öğrenci) kontrol grubu olarak atanmıştır. Deney grubuna Türkçe ve Beden Eğitimi dersleri ile bütünleştirilmiş değerler eğitimi programı uygulanırken, kontrol grubuna müdahalede bulunulmamıştır. Sürecin başlangıcında ve sonunda araştırmacı tarafından geliştirilen ölçme araçları (Değerlere İlişkin Açık Uçlu Sorular Formu ve Temel Demokratik Değerler Ölçeği) uygulanmıştır. 13 hafta süresince her iki haftada bir olacak şekilde 3 gözlemci tarafından gözlem formları doldurulmuştur. Uygulama sonrasında sürece ilişkin deney ve kontrol grubundan olmak üzere toplam 10 öğrenci ve her iki grupta da derse giren 4 öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ölçme araçları kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde gözlem formlarından, temel demokratik değerler ölçeğinden ve açık uçlu sorular formundan elde edilen nicel verilere istatistiki analizler uygulanmıştır. Yapılan görüşmelerden elde edilen nitel veriler ise betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; 1. Değerlere ilişkin bilişsel davranışlar açısından deney grubunda kontrol grubuna göre ön test-son test farklılaşmasının pozitif yönde anlamlı derecede olduğu görülmektedir. 2. Değerlere ilişkin duyuşsal özellikler açısından deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilememiştir. 3. Değer gösterme düzeyleri deney ve kontrol grubu açısından karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. 4. Cinsiyet etkisi deney ve kontrol grupları açısından değerlendirildiğinde, Deney ve kontrol grubundaki kız ve erkek öğrencilerin süreçten benzer şekilde etkilendikleri sonucuna ulaşılmıştır. 5. Öğrencilerin değer gösterme düzeyleri öğretmen ve öğrenci görüşmelerine göre değerlendirildiğinde, deney grubundaki öğrencilerin davranışlarında gelişim olduğu buna karşın kontrol grubundaki öğrenci davranışlarında bir farklılaşma gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Araştırma sonuçlarından göz önünde bulundurulduğunda hazırlanan programın öğrencilere değer kazandırılmasında etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the effectivity of an integrated program of teaching values in 7th class Turkish and Physical Education program related to the values about cognitive behaviors, affective characteristics and value display levels. In this study, in order to achieve the purpose, a combination of quantitative and qualitative research designs is applied. Research was implemented in a state school in Konak-İzmir, during the first period of the academic year 2013-2014 for the 13- week period. Two classes were found to be statistically equal, class 7A (29 students) was used as the experimental group and 7B became the control group (29 students). The experimental group received integrated values education program, the control group did not receive any special treatment. In both groups, as data collection tools; open ended question forms and basic democratic values scale, were used at the beginning and end of the program. Both groups were observed during the implementation. Three observers made the observations every two weeks. At the end the implementation periods, the interviews were held with 10 students and 4 teachers who lecture these two classes. Data collection tools were developed by researcher and statistical analyses were used with the quantitative data obtained from observations, basic democratic values scale and open ended question, descriptive analyses were used with qualitative data obtained from interviews. Following results are found due to the analysis of the study; 1) Experimental group pretest and posttest differentiation of value- related cognitive behavior acquisition levels were found to be significantly higher than control group. 2) No significant difference was found between the scores related the affective characteristics of the two groups. 3) Experimental group pretest and posttest differentiation of value display levels were found to be significantly higher than control group. 4) Girl students and boy students are influenced in a similar manner from the process 5) According to the teacher and student interviews, a) The development in the behaviors of the experimental group were observed. b) Variation in the behavior of students in the control group was not observed. According to the results of this study, it can be said that the integrated program which was implemented during the teaching process has an effectivity of gaining values.