Eğitim ve kalkınma ilişkisi: Türkiye örneği
The relati̇on of educati̇on and development: The sample of Turkey
  1. Tez No: 375641
  2. Yazar: BENGÜ ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM YAPAR SAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azgelişmişlik, Kalkınma, Eğitim, Underdevelopment, Development, Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İktisat biliminin en yeni anabilim dalı olarak kalkınma iktisadı, iktisadi literatürde yerini giderek genişletmektedir. Bunun nedeni, ülkelerin kalkınma kavramına ve dolayısıyla bireysel refaha atfettikleri önemin artmasıdır. Bu amaçla da ülkeler kalkınmak için çeşitli politikalar geliştirmekte ve uygulamaya çalışmaktadır. Kalkınmayı etkileyen ve ülkenin azgelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmiş olmasına sebep olan çok çeşitli faktörler mevcuttur. Bu faktörlerden biri de eğitimdir ve eğitim ile kalkınma arasında pozitif bir ilişkinin olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada eğitim ve kalkınma arasındaki ilişki çeşitli göstergelerle ortaya konulacak ve Türkiye açısından bu ilişkinin durumu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
As being the newest department of the economics, development economics has been expanding its place in economic literature. The reason is that, the importance the countries attributed to the concept of development and accordingly to the individual prosperity has increased. For this purpose, countries have made various policies to develop and have tried to carry out them. There are several factors that affect the development and that cause a country to be underdeveloped, developing or developed. One of these factors is education and it has been accepted that there is a positive relation between education and development. In this study, the relation between education and development will be presented with various indicators and the status of this relation will be examined in terms of Turkey.