Türkiye'de siyasi hak ve ödevlerin tarihsel gelişim süreci
The historical development process of political rights and duties i̇n Turkey
- Tez No: 375640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hak ve Ödev, Siyasi Haklar, Osmanlı Anayasal Belgeleri, Türk Anayasaları ve Yasaları
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsan haklarının tarihsel gelişim süreci binlerce yılı kapsamaktadır. Ancak insan hakları alanında en belirgin gelişme 20. yüzyılda yaşanmıştır. 20. yüzyılın, bilgi çağı, teknoloji çağı olmasının yanında insan hakları çağı olduğu tartışmasız kabul edilmektedir. İnsan haklarının gelişim süreci üç aşamalı olmuştur. Birinci aşamada temel hak ve hürriyetler, ikinci aşamada siyasal hak ve özgürlükler, üçüncü aşamada ise sosyal ve kültürel haklar gelişme göstermiştir. Bugün sahip olduğumuz haklarımızda, bir anda gelip siyaset, ahlak ve hukuka girmiş değildir. Belirli sancılı, sıkıntılı dönemler ve mücadeleler sonunda bu haklar hukukta yer alabilmiştir. Tüm insan hakları gibi siyasi haklarda zaruretler neticesinde ortaya çıkmıştır. Vatansız kalmanın acılarını çekmiş olan insanlık, vatandaşlık hakkını düzenlemiştir. İdarecilere vatandaş olarak sorunlarını en etkin biçimde iletebilmek için dilekçe hakkını düzenlemiş, adaletsiz yöneticilerin idaresi altında yaşayan insanlık, seçme ve seçilme hakkını düzenlemiş, bu hakkını en etkin biçimde kullanabilmek içinde siyasi partileri kurmuştur. Çalışmada; Türkiye'de Siyasi Hak ve Ödevlerin Tarihsel Gelişim Süreci incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, en temel haklardan birisi olan siyasi hak ve ödevlerin tarihi süreçte nasıl bir gelişme gösterdiğini ele almaktır. Çalışmanın kapsamı, siyasi hakların sadece Türk anayasal metinlerinde ve yasalarında nasıl ele alındığı ile sınırlı tutulmuş, uluslararası belgelerdeki düzenlemeler bu çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Historical development of Human Rights has been existing for thousands of years. However , the most significant development in the field took place in the twentieth century . Besides it was the age of information and technology , it was also accepted as Human Rights Age . Human Rights have developed in three stages . The first stage is fundamental rights and freedoms , the second stage is political rights and liberty , the third stage is social and culturel rights .These rights have not appeared in policy , morals and laws spontaneously. After troubled periods and struggles they could take part into laws . Our policy rights have ensued as a result of necessities like human rights . The humanity ,who suffered the statelessness , made the law of citizenship . Citizens made the law of petition in order to put their problems across in a most efficient way. The humanity , who were oppressed under the governance of tyrant rulers`cruelty , made the law of holding office and voting . And also they established the political parties in order to use these rights most efficiently . In my study ; I have tried to analyse ` The historical development process of Political Rights and Duties in Turkey . The aim of this study is to deal with how the Political Rights and Duties developed in historical process . My study`s scope is confined with only how the Political Rights dealed in the articles of Turkish Constutions and laws . Arrangements in international documents are excluded . Key Words : Rights and Duties , Political Rights , Constutional Documents of Ottoman Empire , Turkish Constutions and Laws