Örgütlerde esnek çalışma biçimlerine ilişkinin algının çalışanların bağlılık düzeyleri üzerine etkileri ve bir uygulama
Örgütlerde esnek çalişma bi̇çi̇mleri̇ne i̇li̇şki̇ni̇n alginin çalişanlarin bağlilik düzeyleri̇ üzeri̇ne etki̇leri̇ ve bi̇r uygulama
- Tez No: 375646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Esnek, Esnek Çalışma, Esnek Çalışma Saatleri, Organization, organizational Commitment, flexible, flexible Working
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Örgütsel bağlılık, işgörenlerin örgütte daha uzun süre kalıcı olmalarını ve örgütün amaçlarını daha kolay kabullenmelerini sağlamak yoluyla örgütün rekabet üstünlüğünü de katkıda bulunmaktadır. Çalışanların bağlılığı örgütsel başarıya ulaşmada en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. İşgörenlerin yaptıkları işten ve çalıştıkları örgütten memnun olmalarını sağlamak, artık örgütler tarafından hizmet üretmek gibi temel bir amaç olarak görülmektedir. Bu amacın gerçekleştirilmesinde bireyin çalıştığı örgütün hedeflerini benimsemesi ve o örgüt içinde varlığını sürdürmeyi istemesi anlamına gelen örgütsel bağlılık ön plana çıkmaktadır. Örgütün çalışanlarına sunabildikleri ile çalışanların ihtiyaç ve beklentileri arasındaki uyum yüksek düzeyli bağlılığı da beraberinde getirmektedir. Son zamanlarda çalışanların en önemli ihtiyaçlarından biri ise, iş yaşamını kendi yaşamlarına uydurmak için başvurdukları çalışma biçimleridir. Bu noktada çalışanların bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzenlemelerden biri esnek çalışma saatleridir. Bu araştırmada çalışanların esnek çalışma düzenlemelerine yönelik algılarının örgüte bağlılıkları üzerine etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı; çalışanların örgütsel bağlılıkları ve esnek çalışma değerlendirmelerinin belirlenmesi ve iki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada 150 kişi üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada örgütsel bağlılık ölçeği ve esnek çalışma değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Maddelerin oluşturulmasının ardından her iki ölçeğe açımlayıcı faktör analizi uygulanmış ve cronbach's alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Söz konusu örgütsel bağlılık ölçeğinin uygulanan faktör analizi sonucu 0.925 olduğu, esnek çalışma değerlendirme ölçeğine uygulanan faktör analizi sonucu 0.852 olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Organizationalcommitment of employees in theorganizationto be longerlastingandeasiertoaccepttheorganization'sobjectivesbyensuringtheirorganization'scompetitiveadvantage is alsocontributing. Organizationalcommitment of employees in achievingsuccess is seen as one of themostimportantfactors. Of employeesweresatisfiedwiththeirjobandtheyworktoensurethattheorganizationnolongerproducedbyorganizationssuch as service is seen as a keyobjective. Intherealization of thisgoal, theobjectives of theorganizationtoadoptindividualworkandwant it tocontinuetoexistwithintheorganization, meaningtheorganizationalcommitment has cometothefore. Of employeeswiththeorganization'semployeesareabletooffer a highlevel of alignmentbetweentheneedsandexpectationsalsobringscommitment. Recently, one of themostimportantneeds of theemployees, thejobapplicanttokeeptheirownlivesthe life forms of theirwork. At thispoint it can meettheneeds of employeesflexibleworkinghoursarrangements is one of the. Inthisstudy, theemployees' flexibleworkingarrangements' perceptions of theircommitmenttotheorganizationwasstudiedwhethertheeffect on. Inlinewiththis, theaim of theresearchers is organizationalcommitment of employeesandtheirflexibleworkingassessments is todetermineand an examination of relationshipbetweentwovariables. Researchwasconductedby a questionnaire on 150 people. Inthestudy of organizationalcommitmentscaleandflexibleworkassessmentscale is used. Followingthecreation of materialsforbothscales, exploratoryfactoranalysis, exploratoryfactoranalysisandCronbach'salphareliabilitycoefficientapplied is calculated. When it comestotheimplementation of organizationalcommitmentscalefactoranalysiswas 0.925, flexibleoperation on thescale of assessment 0852 as a result of thefactoranalysis is concluded.