Kamu örgütlerinde etkin bir yönetim anlayışı bağlamında vizyoner liderlik ve karaman kamu kurumlarında bir uygulama
Concept of public organizations in the context of an effective management of public institutions visionary leadership and karaman an application
  1. Tez No: 375645
  2. Yazar: MURAT DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Vizyon, Vizyoner Liderlik, Kamu Kurumları, Leadership, Vision, Visionary Leadership, Public Enterprises
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geçmişten günümüze insanlar toplu halde yaşayıp hayatlarını devam ettirmişlerdir. Birlikte yaşamın gereklerinden biri de saygın, sözü dinlenen ve toplum üzerinde etkisi herkesçe kabul edilmiş birinin o toplumu sevk ve idaresi ile uğraşmasıdır. Dolayısıyla ilk çağlardan beri topluluklar kaliteli liderlerin peşinden yürümüşlerdir. Liderlik, bu denli önemli olmasından dolayı bilimin bir konusu haline gelmiştir. Nitekim liderlik bu çalışma dahil bir çok çalışmanın konusu olmuştur. Bu çalışmanın genel amacı kamu kurumlarında yöneticilik görevi yapanların liderlik konusundaki yaklaşımlarını incelemektir. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgular yorumlanarak sunulmuştur. Bu çerçevede ilk olarak katılımcı liderlik ve vizyoner liderlik kavramları incelenerek aralarındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Daha sonra bu iki kavram hakkında kamu idarecilerin görüşleri açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma bulgularında, elde edilen sonuçlara bakıldığında kamu idarecilerinin, kendilerini demokratik lider olarak gördükleri ve liderlik konusunda çok az eğitim aldıkları görülmektedir. Kendilerini güçlü olarak görebilmek için güvenilir ve sevilir olmak gerektiğine inanmaktadırlar. En büyük sıkıntılarını siyasi baskılar olarak ifade etmişlerdir. Yine kamu idarecilerinin astlarına önemli düzeyde güvendikleri, astları ile fikir alış verişinde bulundukları ve astlarına güven verdikleri tespit edilmiştir. Kamu idarecilerinin karar verme noktasında katılımcılığa önem verdikleri, astları ile grup çalışması yapmayı tercih ettikleri ve kurumun başarısı için tüm çalışanların özveriyle çalışmaları gerektiğine inanmaktadırlar. Çalışmaya katılan yöneticilerin vizyoner liderlik hakkında kısmen de olsa bilgi sahibi oldukları tespit edilmiştir. Kurumun başarısı için liderin vizyon sahibi olması ve vizyoner liderin dikkat etmesi gereken konuların başında astların yaklaşım ve görüşlerine değer vermesi gerektiğini belirtmişlerdir. Astların vizyoner liderlere karşı saygı duymaları gerektiğine inanmaktadırlar. Bir kurumda liderin etkinlik derecesini, öngörüde bulunmaya, olası gelecek olayları tahmin edebilmeye ve planlama yapabilmeye bağladıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak örgütlerin yönetiminde, vizyoner liderlik anlayışının yaşamsal bir role sahip olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Humankind lived in communities from past to the present. One of the necessities of living together is that one person, who is respected, reputable and effective on the society, administrate the people. For this reason, people followed qualified leaders since the ancient times. Because of having such importance, leadership has become a matter of science. Therefore, leadership has become the subject of a lot studies including this one. The aim of this study is to examine the approaches of managers in public enterprises about leadership. The findings of the research were presented with comments. Within this context, firstly, participatory leadership and visionary leadership were analysed and the relations between them were identified. Then, the opinions of the government executives were represented. The findings of the study show that government executives see themselves as democratic leaders and they have very little training about leadership. In order to be a strong manager, they believe that it is necessary to be reliable and beloved. They mention political pressure as their biggest problem. In addition to this, it was found out that government executives trust on their subordinates, they Exchange ideas with them and give confidence to them. Government executives give importance to participatory while giving a decision, prefer group work with their subordinates and believe that all the members should work selflessly for the success of the organisation. The executives involved in this study have little knowledge about visionary leadership. In order fort he success of the organisation, they stated that leaders should have a vision and they should approach their subordinates positively and value their opinions. They also believe that the subordinates should have respert to visionary leaders. They indicated that the effectiveness level of a leader in an organisation depends on forecasting, predicting the possible events and being able to make planning. In conclusion, it should not be forgotten that visionary leadership perception is vital for the organizational management.