Giyim modasında pili
Pleat in trend of clothing
  1. Tez No: 375703
  2. Yazar: NİDA ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FÜSUN ÖZPULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pili, Pilise, Pilise kalıbı, Fortuny, Miyake, Pleat, Plaiting, Pleat pattern, Fortuny, Miyake
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Özgün yüzey dokuları ve formlarıyla pili ve pilise'ler tarihsel gelişimleri içinde çeşitlilik göstermişlerdir. Antik dönemlerden başlayarak dikdörtgen bir kumaşı enine ve boyuna katlamalarla oluşturulan pilileme tekniği antik dönemlerden günümüze kalan kanıt niteliğindeki arkeolojik belgelerde görülmektedir. Giyimin tarihsel gelişimi içinde pili giysiyi şekillendiren ve giysinin istenen en uygun şekilde bedene yerleştirilmesini sağlayan pens kadar önemlidir. Bu araştırmada pililer kumaş yüzeyinde oluşturulan dekoratif bir öğe olarak ele alınmıştır. Tez çalışması kapsamında pilinin tarihi gelişiminin yanı sıra yerli ve yabancı tasarımcılar ışığında ele alınış biçimleri incelenmiştir. Geçmişten günümüze birçok modacının koleksiyonlarında hayat bulmuş olan pili, özellikle hızla büyüyen teknolojinin yardımı ile daha da ileri noktada gelişen beklentilere cevap vermiş ve 3 boyutlu olarak adlandırılan görsel örnekleri incelenmiştir. Giyim modasında pili isimli tez çalışmasının birinci bölümünde antik dönem Mısır ve Yunan medeniyetinde pilinin ilk yaratılış ve biçimlendirme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca Ortaçağdan 20. yüzyıla geçiş döneminde sergilemiş olduğu değişim süreci anlatılarak devamında 68 farklı pili çeşidi türevleri ile tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışma kapsamında yer alan ve Mimari' de Pili – Pleat in Architecture olarak adlandırılan 6 parçalık gömlek tasarımlarının stil çalışmaları görsel sunumları ve açıklamaları ile sunulmuştur. Türkçe
Özet (Çeviri)
Throughout history the evolution of unique texture surfaces and forms of pleat and plaiting's showed diversity. Starting from the ancient period evidences of the archeological documents show pleating folds with a rectangle fabric in width and/or in height. Throughout the evolution of clothing, pleat has been as important as clip, which gave style to a dress and helped place the dress on the body as desired. In this research pleats are analyzed as a decorative element formed on the surface of the fabric. Besides the historic evolution of pleat, within the research the thesis analyzes the approach of local and foreign designers. From past to present pleat played an important role in many fashion designers collections. Especially with the help of technological progress, pleat fulfilled greater expectations that allowed examples to be analyzed by three-dimensional visualization. The first part of the thesis“Pleat in Trend of Clothing”, the creation and the design methods in the ancient period, Egyptian and Greek civilizations is analyzed. In addition, the alternation through the transition period from the Middle Ages to the 20th century is narrated and after continued by defining 68 different variations of pleat. In the third part of the thesis, the stylistic research of the design of Pleat in Architecture, which is defined as 6-pieced shirt is presented by the explanation of the visual presentations. İngilizce