İlya Musin ve Rus orkestra şefliği okulu
İlya Musin and Russian conducting school
  1. Tez No: 375713
  2. Yazar: NESRİN BAYRAMOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ GEDİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ġlya Musin, Orkestra ġefliği, Rus ġeflik Okulu l, Klasik Müzik, VuruĢ ġemaları, Ġlya Musin, Orchestral Conducting, Russian Conducting School, Classical Music, Beating Diagrams
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, temel yönetkenlik tekniğini inceleyen ve hem yeni başlayan yönetkenlere olduğu kadar, eğitimciler için de ilgi odağı olabilecek“Türkçe kaynak”oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Konuyla ilişkin mevcut kaynakların tamamı yabancı dillerde yayınlamıştır. Birinci bölümde, yönetkenlik sanatının tarihsel gelişimine kısaca değinilmiş, ağırlıklı olarak Rus şeflik okuluna yer verilmiştir. Burada, Rus okulunun en önemli temsilcileri olan Moskova ve St. Petersburg Okullarının tarihçeleri ve yönetkenlik sanatına katkıları incelenmiştir. Rusya'nın toplumsal yapısı itibariyle, inceleme iki döneme ayırarak yapılmıştır; Devrim öncesi (çarlık dönemi) ve Devrim sonrası (Sovyet dönemi). İkinci bölümde İlya Musin'in hayatından bahsederek onun kuramsal çalışmalarına değinilmiştir. Ayrıca bu bölümde ağarıklı olarak Musin'in temel yönetkenlik teknikleri ele alınmış, alt başlıklar yardımı ile daha detaylı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, İlya Musin'in eğitimcilere kaynak oluşturabilecek Başlangıç Ders Programı ile birlikte eğitim yıllarına göre Örnek Eser Müfredatı da sunulmuştur. Bölüm ayrıca, teknik ritmik alıştırmaların yanısıra genç yönetkenlere kısa tavsiyeler de içermektedir. Sonuç olarak; Türkiye'de yönetkenlik tekniği konusunda kuramsal çalışmaların eksikliği, hem eğitimcilerin hem yeni başlayan yönetkenlerin önünde engel teşkil etmektedir. İşte,“İlya Musin ve Rus Şeflik Okulu”adlı bu tez çalışmamın, konu hakkında ve bu sorunların çözümüne yönelik yararlı bir“Türkçe temel kaynak”olarak faydalı olabilmesi, çalışmanın asıl amacını oluşturmaktadır. Türkçe
Özet (Çeviri)
The main conductorship technique as well as to the conductor, and beginners will be the focus for educators interested in“Turkish sources”were made to create. All of the current thematic resources published in foreign languages. In the first chapter, conductorship is briefly described the historical development of art, mainly Russian conductorship has been given to the school. Here, the most important representatives of the Russian school of Moscow and St. Petersburg history of schools and conductorship contribution to the art are examined. As Russia's social structure, the review was conducted, separated by two periods; Before the Revolution (The Czardom Period) and after the Revolution (The Soviet Era). In the second chapter, Ilya Musin's life has been mentioned, and especially his theoretical works have been mentioned. Also in this section is basically foundations of Musin's conductorship techniques are discussed, and it was analyzed in greater detail with the help of the subtitle. Ilya Musin's will be a resource for educators, Beginning Course Program according to the academic years in conjunction with the Sample Work Curriculum is presented. In this chapter also technical as well as rhythmic exercises include brief advice to those young conductors. As a result; In Turkey, the lack of theoretical studies on conductorship techniques, both educators who conductor both beginners would be an obstacle.“Ilya Musin and Russian Conducting School”from this research about the subject and useful for the solution of this problem,“Turkish basic source”to be useful, the ultimate aims of the study. Ġngilizce