İzmir Santa Maria Kilisesi'nin duvar bezemeleri ve geleneksel kumaş baskı teknikleri ile hazırlanan koleksiyon
The collection that was prepared by the technics of wernacular fabric printing and the wall mothiefs of İzmir St. Maria Chirch'
- Tez No: 375714
- Danışmanlar: PROF. OYA SİPAHİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kilise, İzmir, Mesih İsa, Hıristiyanlık, Mumlama Batik
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İzmir'de Hıristiyanlık dinine bağlı birçok Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerini temsil eden kiliseler mevcuttur. Bu kiliselerin birçoğu Büyük İzmir Yangınında yok olmuş veya yıkılmıştır. Bazıları ise tekrar inşa edilmiş ve restorasyon görmüştür. Bunların bir örneği de 1889 yılı yangınında yıkılmış olan Santa Maria Katolik Kilisesi'dir. İzmir Santa Maria Katolik Kilisesi Meryem Ana'ya ithaf edilmiş 1689 yılında ibadete açılmıştır. Kilise 1818 yılında Papa 7. Pio tarafından İzmir Katedrali olarak ilan edilmiştir. 16 Ağustos 1889 yılında yangında harap olan yapı 1891 yılında Roma İmparatoru Francesco Giuseppe tarafından tekrar inşa edilmiştir. 1922 yılında Büyük İzmir Yangını'nda tahrip olan kilise, Katolik zengin cemaatler tarafından tekrar restorasyonu yapılarak hizmete açılmıştır. Santa Maria Katolik Kilisesi zaman içerisinde restorasyon görmesine rağmen içinde bulunan duvar süslemeleri ve ikonalar günümüze aynı şekilde özelliklerini kaybetmeden gelmiştir. Kilise içerisinde yer alan bu duvar bezemeleri ve ikonalarda Yunan (Helenistik), Barok Sanatının ve Klasisizm sanat akımının etkilerini görmek mümkündür. Özellikle de kilisenin bema kısmında yer alan tabloların, ikonların alınlık ve etrafını çevreleyen sütün başlıklarında Barok Sanatının etkisi görülmektedir. Yapılan araştırmada kilisenin mimarisinde bulunan süslemeler ve ikonaların sanatsal özellikleri incelenmiş ve bu bilgiler ışığında yeni tasarımlar yapılmıştır. Daha sonra kilisenin boş olan duvar yüzeyleri tespit edilmiş ve kumaş üzerine mumlama batik tekniği ile uygulamalar yapılmıştır. 17 Nisan 2014 tarihinde“Mesih İsa Mumlama Batik Sergisi”adı ile İzmir Santa Maria Katolik Kilisesi'nde sergilenmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
There are many churches which represent Catholic, Orthodox and Protestant sects depending on Christianity in İzmir. Many of these churches have destroyed or demolished in the Great Fire of Izmir. Some have been re-built and restored. Santa Maria Catholic Church that was demolished in the fire of 1889 is one of these. Santa Maria Catholic Church in Izmir was dedicated to Virgin Mary and opened to worship in 1689. The church was declared as Cathedral of Izmir by Pope Pio 7 in 1818. The building which was destroyed in the fire of August 16, 1889 was rebuilt by the Roman Emperor Francesco Giuseppe in 1891. The church that was destroyed in the Great Fire of Izmir in 1922 was brought into service restoring again by rich Catholic communities. Although Santa Maria Catholic Church was restored in time, wall decorations and icons of this church have maintained their characteristics until today. It is possible to see effects of Greek (Hellenistic), Baroque Art and Classicism Art Movement in these wall decorations and icons which were situated in a church. The influence of Baroque Art is seen in the pediment and column caps surrounding the tables, icons which are situated especially in the part of bema of the church. Artistic features of the decorations and icons which are situated in the architecture of the church have examined in a research conducted and new designs have made in the light of this information. Then blank wall surfaces of the church have been identified and applications have made onto the fabric with waxing batik technique. On April 17, 2014 these applications were exhibited with the name of“Jesus Christ Waxing Batik Exhibition”at Santa Maria Catholic Church in Izmir.