Servant princess of the modern home: Domesticity and femininity in Turkey after electrification, 1923-1950
Modern evin 'Hizmetçi Prenses'i: Türkiye'de elektriklendirme sonrası ev hayatı ve kadınlık, 1923-1950
- Tez No: 375730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SAVAŞ, DOÇ. DR. DİLEK KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlerin Elektriklendirilmesi, Elektrikli Ev Aletleri, Ev Hayatı, Kadınlık, Modernleşme, Domestic Electrification, Electric Appliances, Domesticity, Femininity, Modernization
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez, Türkiye'de 1923-1950 yılları arasında popüler kadın ve aile dergilerinde yayınlanan elektrikli ev aletleri reklamlarında ve diğer tanıtıcı metinlerde modern ev hayatı ve modern kadınlığın söylemsel olarak nasıl inşa edildiği sorusuyla ilgilenir. Sorun sosyo-tarihsel teknoloji çalışmaları ve erken cumhuriyet dönemi feminist tarih yazımının sağladığı kavramsal çerçeve dahilinde ele alınmıştır. Elektriğin evlere girmesi için öncelikle bir evcilleştirme sürecinden geçmesi gerektiği iddiasından hareketle çalışma bu sürecin toplumsal cinsiyet çağrışımlarına odaklanır. Ayrıca bu temsiller yoluyla kadınların modern özneler olarak inşa edilme biçimleri üzerinde durulur. Bu amaçla elektriğin ve elektrikli ev aletlerinin sözel ve görsel temsilleri söylem analizine tabi tutulur. Reklam imgeleri modern ev hayatı ve modern kadınlık tanımlarındaki belirsizlikleri açığa çıkarma potansiyelleri açısından tartışılır. Analiz ne orta sınıf ev hayatının ne de bu ailenin iffetli kadınının resmi söylemlerde idealize edilen biçim olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aksine cumhuriyetçi kadrolar tarafından farklı sınıf pozisyonlarına göre ayrı ayrı tanımlanmış ama hepsi aynı ölçüde kabul gören modernlik biçimleri olduğu öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This dissertation deals with the question how modern domesticity and modern femininity were discursively constructed in the advertisements and other promotional texts of electric appliances published between 1923 and 1950 in popular women's and family magazines in Turkey. The issue is framed within socio-historical technology studies and the feminist histories of the early republican period. Moving forward from the claim that electricity had to be first domesticated to enter the homes, the study searches for the gendered connotations of this process. Besides, it ponders over the ways women are interpellated as modern subjects by the representations in question. To this end the dissertation carries on a discourse analysis of the visual and textual representations of electricity and electric powered domestic appliances. The images are discussed in their potential to bring forth the ambiguities in the definitions of modern domesticity and femininity. Analysis revealed that neither the middle-class ethos of domesticity nor the chaste woman of this family was the only idealized form of domesticity and femininity by the official discourses. There were rather different modernities defined distinctly based on various class positions all of which were approved by the republican cadres.