Migration, citizenship and naturalization: Turkish immigrants in Canada and Germany
Göç, vatandaşlık ve vatandaş olma kararı: Kanada ve Almanya'daki Türk göçmenler
  1. Tez No: 375731
  2. Yazar: DENİZ YETKİN AKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME ÖZÇÜRÜMEZ BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Defining citizenship, naturalization decision-making process, recentmigration motivation, high skilled and business Turkish immigrants, Turkey, Germany and Canada
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Göç, vatandaşlık ve vatandaş olma kararı literatürlerindeki çalışmaların çok azı kişilere ve kişilerin yakın dönem göç motivasyonları, vatandaş olma kararları ve vatandaşlık tanımlarına odaklanır. Bu çalışma, Kanada ve Almanya'daki yüksek vasıflı ve ticari Türk göçmenlerle (HSBTI) yapılan yüz yüze mülakatlara dayanarak, kişilerin yakın dönemde göç etme sebeplerini ve ev sahibi ülkelerin göç ve vatandaşlık kanunlarının bu sebepleri etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu çalışma, vatandaşlık kavramının literatürde nasıl tanımlandığını açıklamak için bir tipoloji hazırlayıp, kişileri bu tartışmaya dahil etmeyi amaç edinmiştir. Çalışma, kişilerin (özellikle göçmenlerin) vatandaşlığı yakın dönemde nasıl açıkladıklarını araştırmaktadır. Son olarak, bu çalışma bazı göçmenlerin ev sahibi ülkelerin vatandaşı olmaya karar verirken diğerlerinin bunu istemediğini araştırır. Göçmenlerin vatandaş olma kararlarına, ev sahibi ülkelerin vatandaşlık ve göç kanunlarıyla beraber, kişilerin vatandaşlık tanımlamalarının da etki edip etmediğini araştırmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Very few studies among migration, citizenship and nationalization literatures focus on the individuals and their ideas about recent migration motivation, naturalization decisions and conceptualization of citizenship. Based on in-depth interviews with highly skilled and business Turkish immigrants (HSBTI) in Canada and Germany, the study seeks the recent reasons of people to move and tries to understand whether the recent migration motivation of people is affected by citizenship and migration policies of host countries. Additionally, the study intends to build a typology for understanding the meaning of citizenship in the literature and to include individuals into the discussion by seeking how the individuals (mainly immigrants) define the concept citizenship in recent times. Lastly, the study tries to find out why some immigrants decide to receive the citizenship of country of destination while others do not. The study also tries to understand whether citizenship and migration policies of host countries as well as citizenship conceptualization of immigrants affect their decision-making process.