Örgütsel güven ile psikolojik sermaye arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma
A case study to defi̇ne the relation between organizational trust and psychological capital
- Tez No: 375750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Psikolojik Sermaye, Organizational Trust, Psychological Capital
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çağımız iş dünyasında yaşanan değişimler ve yoğun rekabet ortamı örgütleri daha yenilikçi ve esnek yapılar olmaya zorlamaktadır. Çalışanlar arasında sağlıklı iletişim ve işbirliğinin sağlanması, takım ruhunun geliştirilmesi, çalışanların bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesine önem verilmesi, çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanması örgütlerin uygulamak zorunda oldukları temel stratejilerdir. Böyle bir örgütün oluşmasında güven olgusu hayati ihtiyaç niteliğinde olmaktadır. Son yıllarda örgüt yapısı üzerine yürütülen çalışmalarda, örgütleri başarılı kılan faktörler arasında, örgütün sahip olduğu güven atmosferinin önemli bir yerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda çalışanların olumlu davranışlarının incelenmesinde en önemli çalışmalardan biri olan psikolojik sermaye kavramı da gerek bireysel, gerekse örgütsel açıdan sahip olunan çok önemli bir kaynaktır. Bu çalışmada her ikisi de olumlu çıktılar sağlayan örgütsel güven ve psikolojik sermaye arasındaki ilişki araştırılmış, örgütsel güven konusu yöneticiye, çalışma arkadaşlarına ve örgüte güven olmak üzere üç farklı açıdan ele alınmıştır. Psikolojik sermaye ise umut, iyimserlik, dayanıklılık ve özyeterlilik boyutları ile birlikte incelenmiştir. Araştırmanın uygulanmasında eğitim sektöründeki bir kamu kurumunda çalışan personele anket çalışması yapılmıştır. 120 çalışana dağıtılan anketlerden 112 tanesi geri dönmüştür. Daha sonra bu veriler SPSS 17.0 paket programında sırasıyla güvenilirlik analizi, faktör analizi, anova ve t testine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda kurumda örgütsel güvenin psikolojik sermaye ile ve psikolojik sermaye boyutlarından umut ve iyimserlik ile ilişkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The development socurring in ourage of business world, fierce competition environment have forced organizations to be more flexible and organic structure. Assuring cooperation among employees, keeping the communication channels open, developing team spirit, attaching importance to emplyees knowledge and skill development, meeting employees,expectation and needs are the foundation strategies that organizations are obliged to implement. Trust phenomen to have been vital necessity on in such an organization is sum and substance. Vital necessity During recent years, it has been to appeared from the studies on organizational structure that trust atmosphere of an organization occupy a vital position among factors which make organizations successfull. Besides, the Notion psychological capital which is one of the important studies to analyze employees, positive behaviors is a very important source both individually and organizationally. In this study, there altion between organizational trust and psychological capital have been searched, which enables positive outputs, organizational trust has been examined in three different categories: trust to manager, collegues, institution. Psychological capital has also been examined with hope, optimism, endurance, self-sufficiency dimensions. In the practice part of there search, a survey has been applied to personel workingin public education sector as middle and lower level employees. 112 out of 120 surveys have been answered. Then this data has been analyzed respectively with reliability analysis, factor anlysis, and t test in SPSS 17.0 software. As a result of analyses, it has been founded that organizational trust has relation with hope and optimism which are the components of psychological capital.