Tarımsal destek uygulamaları: IPARD desteklerinin Kütahya tarımına etkisi
Agricultural subsidies: the effects of IPARD supports on the agriculture of Kutahya
- Tez No: 375754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFETTİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Tarım, IPARD, Kütahya, European Union, Agriculture, IPARD, Kutahya
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada; Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım sektörüne yönelik yapılan desteklemeler ve Avrupa Birliği destekleme programı olan IPARD, Kütahya örneğinde incelenmiştir. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye tarımı ve şimdiye kadar uygulanan tarım politikaları ele alınmıştır. Bu bölümde Türkiye tarımı ekonomik yönden ele alınmış olup ekonomi açısından ne denli önemli olduğu incelenmiştir. İkinci bölümde AB'de tarım ve tarım politikaları ele alınmıştır. Bölümün devamında ise Türkiye tarımı ile AB tarımı karşılaştırılarak uyum sürecinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde tezin konusu olan IPARD ve tezin uygulama alanı olan Kütahya ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Son bölümde IPARD'ın Kütahya'daki uygulaması; büyükbaş süt üretimi ve et tavukçuluğu üretimi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik destekleri ve tarımsal eğitime sağladığı katkılar boyutunda incelenmiştir. Çalışmada bir taraftan; AB fonları ile Türkiye tarımının sorunlarının çözülmeye çalışılması anlatılırken, diğer yandan bu tür programların şimdiye kadar Türkiye'de uygulanmaması eleştirel bir bakış açısıyla ele alınmıştır. IPARD'ın Kütahya ili tarımına katkıları incelenmiş olup, ulaşılan olumlu yansımalar sonucunda benzer desteklerin yaygınlaştırılarak sürdürülmesi gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, subsidies provided towards agriculture, which is regarded as a crucial sector in Turkey's economy, are examined on Kutahya region with respect to the European Union program of agricultural subsidies, namely IPARD. The study consists of four parts. The first part provides information on current outlook of agriculture and agricultural supports so far implemented in Turkey. With the emphasis on the economics of agriculture, the section shows the importance of agriculture for Turkey. The second part discusses the agriculture and agricultural policies of the EU. In this section, comparisons are also provided between agriculture in Turkey and in the EU along with the notes about the cohesion process. The third section contains information both on IPARD and Kutahya, as the chosen sample region of the thesis. The last part of the study examines the implementation of IPARD in Kutahya from such aspects as dairy cattle breeding, broiler breeding and, medicinal and aromatic herb plantation. Moreover, the impacts of IPARD incentives on agricultural education are also evaluated. In addition to reviewing the process of trying to solve the existing problems in Turkey's agriculture via EU funds, the study also makes criticism on that Turkey has long delayed to adopt such implementations in solving these problems. The results of the study suggest that Kutahya's agriculture has benefited from IPARD program in examined aspects and that such programs should become prevalent.