Orhan Gazi döneminin siyasi olayları, devlet teşkilatı, ilim ve kültür hayatı
Political issues, state organisation, scientific and cultural life during the reign of Orhan Ghazi
- Tez No: 375756
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orhan Gazi, Rumeli, Bizans, Kuruluş, Teşkilatlanma., Orhan Ghazi, Rumelia, Byzantine, The emergence of the Ottoman Empire, Institutionalization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Orhan Gazi döneminin siyasi olaylarını, devlet teşkilatını, ilim ve kültür hayatını konu edinmektedir. Öncelikle Osmanlı Devleti'nin kuruluşuyla ilgili problemler, Osman Gazi döneminin ehemmiyetli konuları ve Orhan Gazi hükümdar olmadan önceki gelişmeler ele alınmıştır. Daha sonra Orhan Gazi'nin hükümdarlık dönemi ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada hedefimiz, Orhan Gazi döneminin siyasi olaylarını, devlet teşkilatını, ilim ve kültür hayatını araştırmaktır. Yaptığımız araştırma, Orhan Gazi döneminin siyasi ve kültürel faaliyetlerinin Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna ciddi katkı sağladığını göstermektedir. Başka bir ifade ile Orhan Gazi, küçük bir beyliği örgütlü bir kurum olan devlete dönüştürmeyi başarmış ve kurumsallaşmayı sağlayabilmiştir. Tespitlerimize göre, onun döneminde Osmanlı, Balkanlara da yerleşmeye başlamıştır. İlim ve kültür hayatında da ciddi açılımlar sağlanmıştır. Onun döneminde, Davud-u Kayseri yönetiminde medrese eğitimi başlamış, kadı/yargıç tayinleri yapılmış, sivil hizmetlerin yürütülmesinin finansal kaynağı olarak vakıflar kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the political encounters, state organization, scientific and cultural life during the period of Orhan Ghazi. Firstly, it deals with the significant problems during the emergence of the Ottoman Empire, namely during the time of Osman ghazi, the predecessor of Orhan. Afterwards, it studies the period of Orhan ghazi. This thesis aims to discover the period of Orhan in all aspects. The research has indicated that the political endeavors and the cultural developments during the period of Orhan contributed a lot to the establishment of the Ottoman Empire. In other words, Orhan ghazi was able to turn a minor beylik (principality) into an organized State. The study has further underlined that during his time, the Ottomans started to settle in Balkans. Ottomans witnessed major scientific and cultural developments during his period. In particular, under the supervision and the management of an important scholar Davud al-Kayseri, the madrasa education started. Judges were appointed. Waqf endowments, a financial resource of civil services, were founded.