Kur'an'da ma'bed
Place of worships in the Quran
- Tez No: 375762
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ma'bed, Kâbe, Mescid, Mescid-i Harâm, Mescid-i Aksâ, Arz-ı Mukaddes, Place of Worship, the Kaaba, mosque, Masjid al-Haram (the Sacred Mosque), Masjid al-Aqsa (Al-Aqsa Mosque), Holy Land
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın konusu, ma'bed kavramını Kur'an'da geçtiği şekliyle ele almaktır. Hedef, Kur'an'da yer alan ma'bedleri tespit etmek ve ma'bedin mahiyetini, keyfiyetini, değeri ve fonksiyonlarını araştırmaktır. Bu bağlamda, konulu tefsir metodu kullanılmıştır. Çalışma, ma'bedin, insanların atası Hz. Âdem (a.s) ile insanlık hayatına girdiğini ve bütün dinlerin bunu kullandığını göstermiştir. Ayrıca, bu tez ile ma'bedin bir amaç değil ma'bûda yaklaşmak için bir araç olduğu ve insanların hayatının şekillenmesinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines place of worships in the Quran concentrating on their types and functions. For this reason, various Quranic exegesis were studied. The result of this study has shown that place of worships emerged from the time of the first human being, Adam and has been used by the different religions. It has been underlined that they were the tools to reach God and played an important role in shaping the life of the people.