Kentsel markalaşma faaliyetleri üzerine bir araştırma; Şanlıurfa örneği
A research on city branding activities; Example of Şanliurfa
- Tez No: 375765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT NEDİM BAYUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Kentsel Markalaşma, Turizm, Destinasyon, Brand, City Branding, Tourism, Destination
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın konusunu,“Türkiye Turizm Stratejileri 2023”kapsamında yer alan“Kentsel Ölçekte Markalaşma”stratejileri oluşturmaktadır. Bu stratejiler doğrultusunda marka kent olması önerilen 15 kentten biri olan Şanlıurfa ili ele alınmıştır. Araştırma, Şanlıurfa ilinin turizm potansiyeline vurgu yaparak markalaşma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kentin başarılı bir şekilde markalaşabilmesi için kent sakinlerinin görüşleri önemlidir. Bu bağlamda kent sakinlerinin görüşlerinin elde edilmesi için anket uygulaması yapılmıştır. Bu çalışma, yerel yönetimin Şanlıurfa ilinin markalaşması ile ilgili kent sakinleri üzerinde yeterince farkındalık yaratamamış olduğunu göstermektedir. Kentin başarılı bir şekilde markalaşabilmesi için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve kent sakinlerinin bütüncül bir anlayışla faaliyet göstermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the strategies of“City Branding”which take place in the scope of“Tourism Strategy of Turkey-2023”. In line with these strategies, Şanlıurfa, which is one of the 15 provinces that have been recommended for brand city, is studied. The research aimed to develop branding skills of Şanlıurfa with an emphasis on the tourism potential. Since the views of city-dwellers are important for a successful city branding, a survey (questionnaire) was carried out. This study has demonstrated that the local government was not able to create enough awareness on city-dwellers regarding city branding. In order to be successful in city branding, public, private sectors, civil society organizations, local governments and city-dwellers must play an active role with a holistic approach.