Kişisel gelişim sisteminin kelâm ilmi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of personal development system in terms of islamic theology
- Tez No: 375773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL KASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam itikadı, Kişisel Gelişim, Kuantum, Evren, Modernizm, Tanrı tasavvuru, Islamic Creed, Personal Development, Quantum, Universe, Modernism, Imagination of God
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın konusu, Batı düşünce ve yaşayışında meydana gelen dini, felsefi, iktisadi, sosyal ve psikolojik değişimlerin kişisel gelişim kitaplarının oluşumuna olan etki ve katkısını tespit etmektir. Kişisel gelişim kitaplarını, İslam inanç esasları açısından ele alarak parametrelerinin ve argümanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma ile âlem ve Tanrı tasavvuru ile Allah'ın Ulûhiyetine ait sıfat ve fiillerin bu kitaplarda gizemli şekilde insan temelli ele alındığı tespit edilmiştir. İlahi dinlerde yer alan ritüellerin, yerlerini meditasyon ve yoga türü etkinliklere bıraktığı belirlenmiştir. Bu amaçla, Kuantum fiziği ve Spirütüellik'in de kullanıldığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examines the effect and the contribution of the religious, philosophical, economic, social and psychological changes in the Western thought and life, to the content of the personal development books. It aims to find out the parameters and the arguments of these books in terms of Islamic principles. The research has indicated that the universe, God, and the attributes of God are integrated into these books by the human perspective. It has been underlined that the rituals of the divine religions are replaced by the meditation and yoga like activities. It has been stressed that the Quantum physics and the spiritualism are employed as a tool for this purpose.