Örgütlerde performans yönetimi: Bir kamu kuruluşundaki performans değerleme sisteminin incelenerek karşılaşılan sorunların tespit ve çözümüne yönelik bir araştırma
Performance management in organizations: A study of investigating the problems and solution methods of performance appraisal system in a public organization
  1. Tez No: 228899
  2. Yazar: MEHMET TURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans değerleme, Performance, performance appraisal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Performans değerlemesi, çalışanların iş başarısı ile işindeki tutum ve davranışları ile kişisel niteliklerini belirlemeye yönelik, personelin işletmenin başarısına olan katkılarını ölçen bir süreçtir.Yetişmiş insan kaynağının işletmelerin en önemli rekabet gücünü oluşturduğu günümüzde işletme amaçlarına uygun olarak belirlenecek ölçütlere göre, çalışanların yeterlilikleri, eksiklikleri, eğitim ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanması için alınması gereken tedbirlerin tespiti büyük önem arzetmektedir.Bir kamu kurumu olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çağın gereklerine uygun olarak ve geleceğin karmaşık muharebe sahasında görev yapabilecek kapasitede personele sahip olmak için personel yönetim sisteminde önemli değişiklikler yapmıştır. Personelin performans değerlemesinin daha etkin ölçülmesi de bu çalışmalarda önemli bir yeri tutmaktadır.TSK'da her türlü atama, terfi, yurtdışı görevlere seçim, bazı mesleki gelişim programlarından yararlanması gibi personelin gerek kendisini gerekse ailesini ve geleceğini etkilemesi bakımından sicil sisteminin (performans değerleme) ayrı bir önemi vardır.Bu çalışmada, TSK performans değerleme sistemi incelenerek personelin gerek iş başarısı, gerekse kişisel niteliklerinin daha iyi ölçülebilmesine yönelik öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Performance appraisal is a process, aim of which is to determine personnels success, attitudes and behaviors at work, measures personnels additions to the success of company.In todays world, qualified human resource is the most important competitive force of companies. Taking company needs in to consideration and determining personnel competencies, deficiencies, education requirements and actions need to be taken in order to meet these requirements presents big importance.Turkish Armed Forces (TAF), as a public organization, made changes in personnel management system in order to employ the personnel who is qualified enough to work in complex battle fields of future. Therefore appraising performance of personnel accurately is at great importance.In TAF, judicial record system is in great importance since it effects personnel and his/her family life through effecting appointments, promotions, selection for duties abroad, selection for personnel and professional development programs.This study, by investigating the TAF judicial record system (performance appraisal system), gives advises in order to measure success at work and personnel qualities more accurately.