İslam Hukukunda ve Türk Ceza Kanununda bedene yönelik suçlar ve cezaları
Crimes and punishment threatening bodily integrity (Homicide, assault, battery) in Islamic and Turkish law
  1. Tez No: 375777
  2. Yazar: HASAN ALİ GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, ceza, adam öldürme, yaralama, cinsel suç, hürriyeti kısıtlama, Türk hukuku, İslam hukuku, Crime, punishment, homicide, restricting liberty, wounding, sexual crimes, Turkish law, Islamic law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, modern Türk hukuku ile İslam hukukunun beden bütünlüğüne yönelik suçları ele alış biçimleri ve farklı yönleri incelendi. Bu bağlamda, öldürme, hürriyetten yoksun bırakma, yaralama ve cinsel suçlar detaylıca ele alındı. Çalışmamızda tespit edebildiğimiz kadarıyla, detayda bazı farklılıklar olmakla birlikte her iki hukuk sistemi de bedene yönelik suçları ele almışlar ve cezalandırmışlardır. Türk hukuk sistemi, ergenlerin rızaya dayalı cinsel birleşmelerini cezalandırmazken İslam hukuku toplumun korunmasını ön plana alarak bu durumu suç olarak telakki etmiş ve cezalandırmıştır. Türk hukuku cezalandırma yöntemi olarak hürriyeti bağlayıcı cezaları esas alırken, İslam hukuku parasal ve bedene yönelik cezaları esas almıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines offences against the person in the light of Turkish and Islamic law. For his reason, homicide, restricting liberty, wounding, and sexual crimes have been analyzed. It has been found out that both Turkish and Islamic laws carefully examine crimes against the person with some differences. While Turkish law did not criminalize consensual sexual intercourse of adults outside marriage, Islamic law did so, taking the morality of community into account. It has also been underlined that while imprisonment is the essential way of punishment in Turkish law, financial and bodily penalties are the two main types of deterrents in Islamic law.