Terörün temelleri ve İslam'ın teröre bakışı
The foundations of terror and the view of İslam on terrorism
- Tez No: 375776
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH KAYIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Terör, Terörist, Şiddet, Din, Fundamentalist, Diyalog, Islam, Terror, Terrorist, Violence, Religion, Fundamentalist, Dialogue
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın konusu, terörün temelleri ve İslam'ın teröre bakışı bağlamında cihad, tekfir ve davet kavramlarının siyasi emeller doğrultusundaki kullanımı ve bunun da dünya kamuoyunda İslam ile ilgili oluşturduğu algıdır. Bu çalışma, terör ile din arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın sonunda, bir barış dini olan İslam'ın terör ile bağdaşmadığı, fakat başka toplumlarda olduğu gibi bazı Müslümanların teröre alet edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, siyasi emellerini gerçekleştirmek isteyen bazı devletlerin, teröre alet olan bu insanları kullandığı belirlenmiştir. İdeolojik ve siyasi nedenlerle, İslam'ın terör ile ilişkilendirildiğinin altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the foundations of terrorism and the political use of some concepts such as jihad, takfir (apostasy), and da'wa (i.e. invitation to religion) and the perception of Islam in the world. In addition, the study aims to find out whether there is any relationship between Islam and terrorism. The research has revealed that there is no relationship between Islam and terrorism, but some Muslims like other religious groups were exploited by some terrorist organizations. Furthermore, it has been underlined that some States employed these people in order to achieve their political ambitions. It has also been found out that Islam is associated with terrorism on the ground of political and ideological reasons.