Orta öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretim programında ve ders kitaplarında çoğulculuk
Pluralism in the curriculum and textbooks of religion culture and moral information lesson at secondary level
- Tez No: 375818
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ŞEVKİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoğulluk, Çoğulculuk, Politik çoğulculuk, Sosyokültürelçoğulculuk, Dini çoğulculuk, Çoğulcu din eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Ortaöğretim, Plurality, pluralism, political pluralism, socio-cultural pluralism, religiouspluralism, pluralistic religious education, Religious Culture and Moral Education, Secondary Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 389
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Orta öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı ve ders kitaplarında nasıl bir politik, dini ve sosyokültürel çoğulculuk anlayışının olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma, araştırmanın metodik bilgilerinin yer aldığı giriş, çoğulluk, çoğulculuk gibi temel kavramların ele alındığı birinci bölüm, çoğulcu din eğitiminin farklı boyutlarıyla tanıtılmaya çalışıldığı ikinci bölüm, ilgili program ve ders kitaplarındaki çoğulculuk anlayışının tartışıldığı üçüncü bölüm ile araştırmanın sonuç ve önerilerinin yer aldığı sonuç bölümü olmak üzere beş başlıktan oluşmaktadır. Araştırmaya 2012-2013 Öğretim yılında, orta öğretim düzeyinde okutulan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının resmi internet sitesinde tam metin halinde yayımlanan Orta öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı ile dokuz adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı konu edilmiştir. Bu kapsamda ilgili program ve ders kitaplarının inanç, din (din içi ve dinler arası) ve sosyokültürel farklılıkları yapılandırma biçimi söylem analizi yöntemi ile betimlenmiş ve elde edilen bulgular çoğulcu din eğitiminin temel parametreleri çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırma sonucunda ilgili öğretim programı ve ders kitaplarının inanç, din ve sosyokültürel farklılıklara bakışının önemli ölçüde çoğulcu din eğitiminin temel ilkeleriyle uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this study is to determine the political, religious and socio-cultural pluralism that found in the Religion Culture and Moral Information lesson's(DKAB) curriculum and textbooks at secondary level. The study consists of five separate sections. Methodical information used in research are given in introduction section. In the first part of the study are handled plurality, pluralism etc. as the basic concepts of the study.In the second part the different aspects of pluralistic religious education has been introduced, in third part the relevant curriculum and textbooks were discussed in terms of plutalistic religious education. Under the title of the“result and suggestions”are given some results obtained in the study and made recommendations in here. The study sample are incluted Curriculum and nine textbooks of Religious Culture and Moral Knowledge lesson in secondary level. The textbooks are implemented in 2012-2013 academic year and published electronically in Presidency of Talim ve Terbiye Kurulu's official web site. In this context, programs and textbooks' belief, religion (intra-and inter-religion) and socio-cultural differences of view, has been described by the method of discourse analysis. The results obtained in this framework are discussed the basic parameters of a pluralistic religious education. As a result has been shown that discourse of political, religious (intra and iter-religious) and socio-cultural differences which in the curriculum and textbooks largely be compatible with the basic principles of pluralistic religious education.