Hadis'te tedvin faaliyeti ve İbn Şihâb ez-Zührî'nin tedvindeki rolü
  1. Tez No: 375829
  2. Yazar: NURULLAH NURDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: ez-Zühri, Tedvin, Hadis, ez-Zuhri, Codification, Hadith
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Hicri birinci asrın ortalarından sonra ve ikinci asrın başlarında yaşayan Tabiinin küçüklerinden, meşhur muhaddis ve fakih olan ez-Zühri'nin hayatını ve tedvindeki gayretlerini ele almaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, konumuza temel teşkil eden ve önemli bir şahsiyet olan ez- Zühri'nin hayatı, ilmi yönü, eserleri ve seyahatleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, hadislerin yazılmasını, sahabenin yazmış oldukları hadis sahifelerini ve hadislerin tedvini, isnadı ve ez-Zühri'nin bu konudaki gayretleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise,ez-Zühri'nin hadisteki yeri ve hadis ıstılahları konusu irdelenmiştir. Ayrıca ez-Zühri'nin yaşamış olduğu dönem olan Emeviler dönemini kısaca ele aldıktan sonra, ez-Zühri hakkındaki bazı oryantalistlerin iddiaları ve bunlara verilen cevaplar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with famous muhaddith and fakih ez-Zuhri's, who lived in the late first and the early second century of the Hijri calendar, and who is one of Tabii's young ones, life and his efforts in codification. In the first part of this study, the writing of the Hadith, the hadith pages that the Sahabah has written, and the life and scholarly aspect of the great scholar ez-Zuhri who constitutes the subject of our thesis, are examined in detail. In the second part, the codification of the hadith, the citation and ez-Zühri's efforts in this matter is examined. Also, the issue of ez-Zuhri and his technical terms is addressed as well. In the third part, firstly the Umayyad period, in which ez-Zuhri lived, is briefly discussed, some orientalists claims about ez-Zuhri and the responses to them are discussed.