22 numaralı Mühimme Defterinin (H.981/ M.1573) transkripsiyon ve değerlendirilmesi (s. 108-214)
An evaluation and transliteration of important affair (mühi̇mme) registers numbered 22 (981 by hijri, 1573 by gregorian calendar) (pages 108-214)
  1. Tez No: 375834
  2. Yazar: TESLİME YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mühimme Defteri, II.Selim, EĢkıyalık, Ottoman Empire, Mühimme Record, II.Selim, Banditry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Osmanlı Devleti'nin iç ve dış politikasındaki siyasî, iktisadî ve sosyal alanlarda izlediği politikaları ve bu bağlamda aldığı kararları ihtiva eden Mühimme Defteri, Osmanlı tarihinin aydınlatılmasında başvurulacak arşiv belgeleri içinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda çalışmaya konu olan 22 Numaralı Mühimme Defteri, II.Selim döneminin (1566-1574), 1573 yılındaki kesitini aydınlatmaktadır. Çalışmada ortaya koyulan transkripsiyon ve değerlendirme ile bu tarihte Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durumun çerçevesi çizilebilmektedir. Ayrıca bu çerçeve içeriğindeki eşkıyalık, sürgün, isyan, fetih gibi faaliyetlere direktif veren hükümler de ağırlıklı olarak mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Muhimme records, which are inclusive of domestic and foreign policies of Ottoman Empire in political financial and social field, have a significant role among archives which illuminate of the Ottoman history. By this way, the studied numbered 22 Mühimme record enlightens the year 1573 period of II. Selim (1566-1574). Therefore, the framework of the condition of the Ottoman State at that time can be set by the studied transcription and assessment. In addition to this, the provisions which give orders to activities such as banditry, exile acts, rebel, conquer in the scope of the framework, are also extensively found.