22 numaralı Mühimme Defterinin ( H.981/ M.1573) transkripsiyon ve değerlendirilmesi (s. 1-107)
An evaluation and transliteration of important affair (Mühi̇mme) registers numbered 22 (981 by Hijri, 1573 by Gregorian calendar) ( pages 1-107)
  1. Tez No: 358446
  2. Yazar: RAHMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Divan-ı Hümâyûn, Mühimme Defterleri, II. Selim, Eşkıyalık, Counsil of State, Mühimme Register, II. Selim, Banditry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
22 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİNİN ( H.981/ M.1573) TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRİLMESİ (s. 1-107) Rahman ŞAHİN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Süleyman DEMİRCİ ÖZET Osmanlı Devleti'nin yönetim organı olan Divan-ı Hümâyûn'dan çıkan ferman suretlerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulan defterlere Mühimme defteri denilmektedir. Mühimme defterleri bünyesinde devlet yönetimi ile ilgili siyasi, askerî, ekonomik ve idari konularda önemli bilgiler bulundurmaktadır. Bu bilgilerden yola çıkılarak Osmanlı Devleti'nin klasik çağı boyunca meydana getirmiş olduğu seyir defteri ortaya çıkartılabilir. Bu çalışmaya konu olan 22 Numaralı Mühimme Defteri, II. Selim dönemini (1572 – 1573) içermektedir. Üzerinde çalışılan defterde ağırlıklı olarak eşkıyalık faaliyetleri ve imar - iskân konularının yanı sıra çeşitli sosyal içerikli olaylar da bulunmaktadır. Bu çalışmada, 22 numaralı Mühimme Defteri'nin şekli özellikleri, transkripsiyon ve değerlendirmesinin yanı sıra mühimme defterleri ile ilgili genel bilgilerden de bahsedilmiştir. Çalışmanın sonunda ekler kısmında defterden örnek sayfalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN EVALUATION AND TRANSLITERATION OF IMPORTANT AFFAIR ( MÜHİMME ) REGISTERS NUMBERED 22 ( 981 by hijri, 1573 by gregorian calendar) ( pages 1-107) Rahman ŞAHİN Erciyes University, Institute of Social Sciences Master Thesis Supervisor: Professor Dr. Süleyman DEMİRCİ ABSTRACT Mühimme Register compile the copies of the orders of the Ottoman Divan which was a supreme court in the Ottoman Empire. It is possible to find a very impartant issue which cast light on political, administrative, economic and cultural events discussed at the Divan in these registers. Mühimme register number 22 which has been transcribed and evaluated include (1572 – 1573) the period of Selim II. In the study, emphasized issues of the register are banditry and development of resettlement activities. In this thesis, we mentioned general information about Mühimme Registers. Also, we had assesment after its transcription and physical characteristic of the Mühimme Register numbered 22. At the end of this study, at appendix are given sample pages from Mühimme Register numbered 22.