22 numaralı Mühimme Defteri'nin (h.981/ m.1573) transkripsiyon ve değerlendirilmesi (s. 215-351)
The transcription and evaluation of mühimme register numbered 22 (981 by hijri, 1573 by gregorian calendar) (pages 215-351)
- Tez No: 340213
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mühimme Defterleri, II. Selim, Eşkıyalık
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Osmanlı Devleti'nin siyasî, iktisadî ve sosyal alanlarda izlediği politikaları ve aldığı kararları ihtiva eden Mühimme Defterleri, Osmanlı tarihinin aydınlatılmasında kullanılacak olan arşiv belgeleri içinde çok önemli bir konuma sahiptir. Bu doğrultuda çalışmaya konu olan 22 numaralı Mühimme Defteri, II. Selim devrinin (1566-1574) , 1573 yılındaki kesitine ışık tutmaktadır. Nitekim çalışma neticesinde ortaya koyulan transkripsiyon ve değerlendirmeyle bu tarihte ülkenin içinde bulunduğu durumun çerçevesi çizilebilmektedir. Defterde eşkıyalıkla ilgili hükümlerin çokluğu göze çarpmaktadır. Bunun yanı sıra 1571 tarihinde fethedilen Kıbrıs ile alakalı, iskân ve sürgün faaliyetlerini içeren hükümler de, yoğun olarak bulunmaktadır. Çalışmanın sonunda ise indeks ve 22 numaralı Mühimme Defteri'nin ( s. 215-351) fotokopisi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Words, which includes policies and decisions of Ottoman Empire in political, financial and social field, have an important role in illuminating Ottoman history by using the archives. In this way, numbered 22 Mühimme Record, which is the theme of this study, sets light to the year of 1573 of II.Selim period. Thus, the transcription and assessment of the study, sets the framework of the condition of the country at that time. In records, the frequency of the banditry is drawn attention. In addition to this, same provisions regarding the settlement and exile acts about Kıbrıs which was conquered in 1571 are intensively found. At the end of the study, index and photocopy of numbered 22 Mühimme Record (pages 215-351) takes place. Key Words : Ottoman Empire, Mühimme Records, II.Selim, Banditry.