Kayseri kurasında Millet-i Ermeni Nufus Defteri transkripsiyon ve değerlendirmesi
  1. Tez No: 375836
  2. Yazar: AHMET TAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Ermeni, Nüfus, Mahalle, 1846-1847, Kayseri, Armenian, population, neighbourhood, 1846-1847
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Kayseri Kurasında Millet-i Ermeni nufus defteri metin içerisindeki tarihlerden anlaşıldığı üzere 1846-1847 yıllarında yazılmış olduğu anlaşılmaktadır.Defterde Bilviran ,Derevenk,Erkilet,Muncusun,Samırsaklı Efkere Rahi ,Efkere Han , Efkere Kozay , Gesi , Mancusun , Balagesi , Darsiyak , Nize gibi mahalleler'deki Ermeniler ile Efkere Karyesinde Manastır-ı Kebirinde Mütemekkin Ermeni Milleti Ruhbanlarının nufusu hakkında bilgi verilmektedir. Defterdeki ismi geçen Mahallelerde 684 hane olup, sayım yapıldığı yıllarda yaşayan ve ölmüş kişilerde dahil olmak üzere, 1306 büyük erkek 615 küçük erkek ve 252 kişi yaşı belirtilmeyen olmak üzere toplamda 2173 kişi kayıtlıdır. Bu sayımda sadece erkekler sayıldıgından bayanlarla beraber (2173*2=4346) çıkan sonuç o dönemdeki Kayseride'ki Ermeni nufusu hakkında bilgi vermektedir. Ancak defterin son kısmında yer alan nufus sayısı 2144 kişi, hane sayısı ise 740 olarak verilmiştir. Defterin son kısmında verilen rakamlara bayanları da ekleyecek olursak defterde (2144*2=4288) kişi olduğundan bahsedilmektedir. Buradan anlaşıldığı üzere defterin bir kısmı olmadığı ve defterin son kısmında yer alan rakamlar o dönemde Kayseride sadece yaşayan ermenilerin sayısını verdiğini anlamaktayız. 1846-1847 yıllarında Kayseri'de yapılan nufus sayımında Ermenilerin tamurcı, çerçi ve sıvacılık gibi mesleklerle uğraştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Armenian Nation in the city of Kayseri, the text as understood from the population registry to indicate that it is written in the years 1846-1847. İn the book Bilviran ,Derevenk,Erkilet,Muncusun,Samırsaklı Efkere Rahi ,Efkere Han , Efkere Kozay , Gesi , Mancusun , Balagesi , Darsiyak , Nize like the Armenians, the Armenian living in the monastery town of Efkere with neighborhoods Nation Clergy provide information about key characteristics. The book is mentioned in the census was made Mahallelerde 684 households living and dead persons, including the person little boys and big men 1306 615 252 age not specified a total of 2173 people registered. This number only men in my number Lady with (2173 * 2 = 4346) the results at that time, Kayseri's Armenian population provides information about. However, the last part of the book the number of the population, the number of households who are given as the 740 2144. The last part of the book, we will add the given figures are in the book (2144 * 2 = 4288) is being mentioned. Here is not a part of the notebook to and understood the last part of the book contained figures at that time, we understand that the number of Armenians living in the only freshman next fall 1846-1847, Kayseri in the population census, the Armenians as sales supervisor, dealing with and seems to Che Pygmy Nuthatch.