Kişilerarası çatışmalar ve yaşam doyumu ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma
The relationship between interpersonal conflicts and life satisfaction: Study on university students
- Tez No: 375837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM GÜLLÜOĞLU IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Kişilerarası Çatışma, Yaşam Doyumu, Conflict, Interpersonal Conflict, Life Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, kişilerarası çatışma ve yaşam doyumu ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda araştırmaya katılanların çatışma kavramına bakış açıları, gündelik yaşam içerisinde ebeveyn ve arkadaşları ile yaşadıkları çatışmaların temel sebepleri ve sıklık düzeyleri, yaşanan kişilerarası çatışmaların olası olumsuz etkileri ayrıca kişilerarası çatışmalar ve yaşam doyumu ilişkisi araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak Erciyes Üniversitesi'nde öğrenim görmekte olan 409 öğrenci üzerinde anket yöntemi uygulanmıştır. Gündelik yaşam içerisinde ebeveyn ve arkadaşları ile çeşitli sebeplerden dolayı orta sıklıkta kişilerarası çatışmalar yaşayan öğrenciler, ortaya çıkan çatışma durumlarından olumsuz etkilenmektedirler. Öğrencilerin yaşam doyumu düzeyleri ise ortalama bir değere sahiptir. Diğer bir deyişle sahip oldukları hayata karşı memnuniyetsizlik duymadıkları fakat bu hayatın tam anlamıyla istedikleri hayat olmadığı kanısı hakimdir. Araştırmada kişilerarası çatışmaların yaşam doyumu ile ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. İlişkinin yönü ise negatiftir. Diğer bir ifade ile çatışma kavramına dair olumsuz düşünceler arttıkça, yaşanan çatışmaların sıklıkları arttıkça ve çatışmaların olumsuz etkilerindeki artış yaşam doyumu düzeylerinde düşüş yaşanması anlamına gelmektedir. Elde edilen tüm bulgular değerlendirildiğinde kişilerarası çatışmaların genel itibarıyla olumsuz etkilere sahip olduğu ve yaşam doyumuyla negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between interpersonal conflict and life satisfaction. In this respect, study participants' views on the concept of conflict, main reasons and frequencies of the conflicts they experience with their parents and friends in daily life , negative effects of the interpersonal conflicts experienced, as well as the relationship between interpersonal conflicts and life satisfaction were researched. To that end, survey method was applied on 409 students studying at Erciyes University. Students frequently experiencing interpersonal conflicts with their parents and friends due to various reasons in daily life are affected negatively by the occurring conflict situations. Life satisfaction levels of the students have an average value. In other words, there is a prevalent thought that they are dissatisfied with the life they have, but this life is not the one which they exactly wanted to have. In the study, it was found that interpersonal conflicts were associated with life satisfaction. Direction of the relationship is negative. In other words, life satisfaction levels drop as the negative opinions about the concept of conflict, frequencies of the conflicts experiences and negative effects of the conflict increase. When all the findings obtained were evaluated, it was concluded that the interpersonal conflicts had negative effects in general, and had a negative relationship with life satisfaction.