Mehmed Hevâyî'nin Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ'sı (İnceleme ve Metin)
Mehmed Hevâyî's Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ (Analysis and the Text)
  1. Tez No: 375864
  2. Yazar: NECMETTİN AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mevlid, Mehmed Hevâyî, Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ, Classical Turkish Literature, Mevlid, Mehmed Hevâyî, Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Türk edebiyatında bilinen ilk örneği Ahmedî tarafından verilmiş olmasına rağmen mevlid türünde Süleyman Çelebi'nin Vesîletü'n-Necât'ının büyük bir etkisi vardır. Birçok şair onun tarzında eser vermeye, Hz. Peygamber'e duyduğu içten sevgiyi terennüm etmeye çalışmıştır. Bu çalışmada mevlid örneklerinden biri olan Mehmed Hevâyî'nin Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ'sı incelenmiştir. Giriş bölümünde 16. yy.'ye kadarki mevlid geleneği hakkında özet bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde şairin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde eser hakkında bilgiler ve eserin özeti verilmiştir. Üçüncü bölümde, Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ, türünün en önemli ve yaygın örneği olan Vesîletü'n-Necât ile karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ'nın transkripsiyonlu metni verilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışmada elde edilen bilgiler ve yapılan tespitlerin genel değerlendirmesi yapılmıştır. Kaynakçada, eser üzerinde çalışmayı yaparken kullandığımız kaynakların listesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Althought the first known sample was given by Ahmedi Süleyman Çelebi's Vesîletü'n-Necât has great impact on the type mevlid. Many poets have tried to produce works of art in the way he did and to exprees their deep love for The Prophet Muhammed. In this study Mehmed Hevâyî's work of Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ was examined. In the introduction basic information was given about the mevlid tradition until the sixteenth century. In the first section of the study it was focused on the life, works and literary personality of the poet. In the second section information about the work and a summary of the work was given. In the third section, it was compared with Vesîletü'n-Necât which is the one of the most important and the most common sample of Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ. In the fourth section transcripted text of the Mevlûdu Hayri'l-Enbiyâ was given. In the conclusion section, general evaluation was made according to findings information gained through the study. In the referances, list of the sources that we used during the study on the work was given.