Görsel işitsel yapımlarda müziğin yaşlılık terapisine etkileri,Türkiye, ABD örneğinde karşılaştırılmalı uygulamaları
The role of musi̇c in audio-visual productions for elderly people's therapy,and samples of practices of musi̇c therapy methods with comparisons of Turkey and USA nursing homes
- Tez No: 375865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Radyo-Televizyon, Music, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Dışa vurumcu sanat terapileri, Müzik terapisi, Müzik terapisti, Grup terapisi, Otizm, Yaşlılık bilmi, Ruhsal eğitim
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Müziğin kuramsal olarak iletişimdeki rolü insanlık tarihiyle başlar. Müzik, tarih boyunca kişiler ve toplumlar arasında duygu ve düşüncelerin anlatımında ve iletişiminde kullanılmış en etkili yöntemdir. Dünya kurulduğundan beri toplumların dini,askeri ve manevi güçlerinin geliştirilmesinde en büyük rolü oynamıştır. İletişimde müzik, konuşmadan çok daha önce başlamıştır. Müzik, beşikten ölüm döşeğine kadar, kişilerin zihinsel, bedensel ve ruhsal davranışlarını etkileyen, iletişim ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumsal ilişkileri dengeleyen çok güçlü bir temel olgudur. Günümüzde Görsel-İşitsel yapımlarda özellikle dökümanter filmlerde, müziğin kişiler üzerindeki etkilerini ve kullanılan müzik yöntemlerini içeren, pekçok müzik ağırlıklı konulara yer verilmektedir. Günümüzde, müzik terapisi, tıp biliminde ilaç tedavisi gibi onaylanmış ve tedavi metodu olarak hastanelerde kullanılmaktadır. Bu yıl Türkiye'de de hastanelerde bir tedavi metodu olarak kullanılması kanunen kabul edilmiştir. Müzik terapi metodu olarak kullanıldığında, kişiler hangi yaşta olurlarsa olsunlar, onların ruh ve beden sağlığını korur ve geliştirir. Müzik, kişileri sadece ruhsal olarak güçlü kılmaz, aynı zamanda akıl ve vücut sağlığının tedavisinde kullanılan en etkili terapi metodudur. Müzik terapi, bir bilim dalı olarak gelişmeye başladıktan sonra, film yapımcılığını da etkilemiş ve bu konuda başarılı ve eğitimsel pek çok konulu ve belgesel film yapılmıştır. Özellikle dünyada yaşlanmanın yavaşlaması, müzik terapi ağırlıklı filmlerin önemini daha da arttırmaktadır. Dünyada yaşlıların nüfusa oranı hızla artmakta ve insanlar daha uzun yaşamaktadırlar. Gelecekte yaşlıların nüfusa oranı yüzde 20'ye erişecektir. Bu değişim, toplumun bütün kurumlarını etkileyecek, sistemde yeni değişiklikler gerektirecektir. Bilim adamları, yaşlıların üretici olarak toplumda yerlerini koruyabilmeleri için yaptıkları araştırmalarda, müziğin en önemli tedavi metodu olduğunu kanıtlamışlardır. Müziğin terapi metodu olarak yaşlılığın tedavisinde kullanılmasındaki amaç, yaşlıların fizik ve ruh sağlıklarının korunmasını sağlamak, sosyal hayata dönmelerine katkıda bulunmak, iletişimlerine ve duygusal boşalımlarına, unutkanlıklarının giderilmesine yardımcı olmak ve zihinsel faaliyetlerini geliştirmektir. Bu tezde yaşlılığın tedavisinde kullanılan, en tanınmış müzik terapi yöntemlerinden üç ayrı metod ABD.'de ve Türkiye'deki 6 Huzurevinde karşılaştırmalı olarak uygulanmıştır. Yöntemlerin, her iki toplumdaki uygulanabilirlik derecesi ve başarı oranları, katılanların hal durumları da belirtilerek, tespit edilmiştir. Çıkan istatistik sonuçları tablolarla karşılaştırmalı olarak listelenmiştir. Yaşlıların son yıllarını üretici olarak, mutlu, güvenli, sağlıklı ve huzurlu geçirmeleri için müzik terapi aktiviteleri eşsiz bir yoldur. Bu etkili iletişim aracı, yaşlıların iç ve dış dünyaları arasında daha uyumlu bir ilişki kurmalarını ve kendilerinin farkındalıklarının gelişmesini sağlar. Kişilerin doğasında ve özünde zaten var olan müzik, düşüncelerimizi, duygularımızı, bedenimizi, ruhumuzu derinden etkileyen bir iletişim yoludur.
Özet (Çeviri)
The role of music in communication, started many years ago and continued throughout the development of civilization. In world's history, for people and societies, music is a most effective method for explanations of ideas, feelings and communications. In the evolutionary process, since societies established, music had a most important roll in the progress of religions, armies and for emotional needs in societies. In the world, music is in fact the oldest communication form, applied even before using languages. From cradle to grave, music as an important foundation, contributes to our cognitive, physical, emotional and socio-cultural functioning and balancing. Nowadays in media productions, specially in documentaries, many feature of music effect people's lives through music therapy methods. In the century, medical sciences consider music as a valued heeling medicine. Even this year in Turkey, music therapy methods are recognized for use at the hospitals as a heeling medicine science by Turkish government. Music therapy methods can be very valuable healing tool for physical and psychological disorders in any ages. Music offers not only therapeutic aspects for emotional disorders, at the same time it is the most beneficial process for mental and physical health. In the sciences, since music approved as a healing method, it effected media of film, and film makers have created many successful and educational music movies and documenters. The growth of the aging population, has increased the value of music therapy films which are promoting satisfying and good lives, especially for elderly people. In the world, elderly people have grown fast and rising proportion of their population ,is increased longevity. In the future, this growth of the average lifetime will increase to 20 percent of the population. Older people's growth has increased awareness of the unique problems associated with aging. After resources, scientists found out, music therapy is the most important therapy method for people, which can do so much to enhance the plan of care for aging adults. For elderly people, music therapy has been used to achieve goals such as improvement of fine and gross motor skills, socialization, reduction of anxiety, agitation, expressive language skills and maintenance of memory functions. In this thesis, in ABD and in Turkey, at six nursing homes, most known three music therapy methods were studied by comparing to each other. In each society, level of each music therapy activity's usefulness and level of each music activity's successfulness were searched and all participant's responses are analyzed by utilizing the methodologies of theory. The result determined by encountered data analysis. As a result, music therapy activities can greatly contribute to elderly people's life and can engage productive, happy, confident, healthy and peaceful life for them. This powerful communication tool provides balance between their inner life and outside world and it engages to discover themselves again. Humans are naturally related with music which touches deeply their mind, body, heart and soul.