Çağdaş sanat müzelerinde marka kimliği yaratmak ve istanbul modern'in bu bağlamda incelenmesi
Creating brand identity in contemporary art museums and review of istanbul modern in this context
  1. Tez No: 375870
  2. Yazar: HİLAL BAKANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE MELAHAT KALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Müzecilik, Public Relations, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Marka Kimliği, Marka Kimliği Modelleri, Müze, Çağdaş Sanat Müzeleri, İstanbul Modern, Contemporary Art, Brand Identity, Models of Brand Identity, Museum, Contemporary Art Museums, İstanbul Modern
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 398
Özet
Çağdaş sanatın parayla etkileşimine bağlı olarak bir tüketim objesine dönüşmüş olması marka ve markalaşma kavramlarıyla yakın ilişki içine girmesine neden olmuştur. Estetik ve sanat odaklı geleneksel değerlendirme kriterlerinin anlamını kaybettiği çağdaş sanat dünyasında marka değeri temel değerlendirme kriterine dönüşmüştür. Bu durum çağdaş sanat alanında değer kazanmak için markalaşmayı gerektirmektedir. Çalışmada çağdaş sanatın önemli aktörleri arasında yer alan çağdaş sanat müzeleri için markalaşmanın gerekliliği marka kimliği kavramından yola çıkılarak sorgulanmıştır. Marka kimliği yaratma sürecinde başvurulacak unsurlar, literatürde en sık başvurulan üç marka kimliği modelinde vurgulanan ortak noktalardan yola çıkılarak belirlenmiştir. Bu modeller Kapferer'in Marka Kimliği Prizması Modeli, Aaker'in Marka Kimliği Perspektifleri Modeli ve de Chernatony'nin Marka Kimliği Bileşenleri Modeli'dir. Örnek olarak İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin ele alındığı çalışmada literatür tarama ve yüz yüze görüşme yöntemlerine başvurulmuş, marka kimliği yaratmanın çağdaş sanat müzeleri açısından bir gereklilik olduğu ve İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin marka kimliğine sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The transformation of contemporary art to a consumption object depending upon its interaction with money, led it to be in a close relationship with the concepts of brand and branding. Since traditional aesthetics and art oriented evaluation criteria is meaningless in the field of contemporary art, brand value arises as the main evaluation criteria. That is why gaining value in the field of contemporary art requires branding. In this study, the necessity of branding for contemporary art museums which are among important actors of the field of contemporary art is questioned on the basis of brand identity. The elements to be applied during the process of creating brand identity, is determined from the common points of the three brand identity models which are commonly applied in the literature. These models are; Kapferer's The Model of Brand Identity Prism, Aaker's The Model of Brand Identity Perspectives and de Chernatony's The Model of Components of Brand Identity. In the study, methods of literature review and face to face interview are applied while Istanbul Museum of Modern Art is taken as an example for the discussion. At the end of the study it is concluded that creating brand identity is a necessity for contemporary art museums and Istanbul Museum of Modern Art has a brand identity.