El-Ahkamu'd-Diniyye adlı eserin tahkiki
El-Ahkamu'd-Diniyye
  1. Tez No: 375882
  2. Yazar: ALİ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin b. Abdullah eĢ-ġirvani, KızılbaĢ, ġia, Harici, Zındık, Mürted, Husain b. Abdullah al-Shirwani, Qizilbash, Shia, Khwarij, Heretic, Apostate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada 16. yy'da yaşamış olan Hüseyin b. Abdullah eş-Şirvani'nin Rafızi-Kızılbaşlarla ilgili görüşleri ele alınmıştır. Birinci bölümde bu taifenin sözlerine, fiillerine, inançlarına, bu taifenin ikfarına fetva verenlere, insanları mezheplerini kabule zorlamalarına ve Müslümanların ülkelerine saldırmalarına, ikinci bölümde Hazreti Hüdavendigar'ın bu taifeye karşı izlemiş olduğu yönteme, bu taifeyi irşat etmenin gerekliliğine, Şah İsmail'in ilahlık iddiasına, Şeyh Cüneyt ve Şeyh Haydar'ın durumlarına, üçüncü bölümde de üzerinde çalıştığımız eserin tahkikine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ideas of Husain b. Abdullah al-Shirwani, who lived in the 16.century, have been dealt with. In the first part, sayings, actions and beliefs of this Qizilbash group as well as the ones who approve their being accused as unbelievers, their forcing people to adopt their beliefs and also their attack to muslim lands have been narrated. As for the second part, the policy Hudavendigar adopted towards this group as well as the need to enlighten them, Shah Isma'il's claiming himself to be The God, together with Sheikh Juanid and Sheikh Haydar's position and finally in the third part the text of the target work has been analysed.