Karasu kumulları bitki örtüsü ve koruma sorunları
Karasu sand dune vegetation and conservation issues
  1. Tez No: 375896
  2. Yazar: SEDA AKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Karasu, bitki coğrafyası, koruma sorunları, kıyı erozyonu, biyolojik çeşitlili, Karasu, plant geography, conservation issues, coastal erosion, biodiversity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Karasu kıyılarında doğu ve batı yönlü uzanan kumul sahasının kaynağını, büyük ölçüde Sakarya Nehri'nin taşıyıp yığdığı sedimentler oluşturmaktadır. İnceleme sahası bu kumul alanlarını kapsamaktadır ve üzerindeki bitki örtüsü tür çeşitliliği açısından dikkat çekmektedir. İklim elemanlarının ortaya konmasında Sakarya ve Akçakoca meteoroloji istasyonlarının verileri kullanılmıştır. Sakarya'da yıllık ortalama sıcaklık 14,3°C, Akçakoca'da 12,8°C; Sakarya'da yıllık ortalama yağış 834,6 mm, Akçakoca'da ise 1076,3 mm'dir. Yağış ortalamalarının aylara düzenli olarak dağılışı, bölgede bitkilerin yaşama ve yetişme koşullarını engelleyecek kurak bir devre olmamasını sağlamaktadır. Bitki örneklerinden 75 tanesinde teşhis yapılabilmiş, 4 tanesi tanımlanamamıştır. Bu 75 bitki türü Sakarya Nehri'nin doğusu ve batısında çeşitli alanlarda yoğunlaşmaktadır. Bunlar dağılış haritasında gösterilmiştir. Bölgedeki bitki örtüsü, doğal ve beşeri faaliyetler sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Özet (Çeviri)
Main source of the sand dune extending from east to west on the shore of Karasu is the sediments mostly carried and accumulated by Sakarya River. The area of investigation includes these sand dunes varying in height which attracts attention with its diversity in plant cover. Data from weather stations in Sakarya and Akçakoca are used in help. The average annual temperature is 14,3 °C in Sakarya, 12,8 °C in Akçakoca and the average annual rainfall is 834,6 mm in Sakarya and 1076,3 mm in Akçakoca. The area provides a suitable environment for the plants. Among the plants collected from the area,75 plants have been identified and 4 plants couldn't be defined. It has been established that the plant distribution is different in terms of intensity and species in the areas specified as the area of investigation in two sections on the west and east of Sakarya River. The presence of plant cover has been revealed by showing the distribution map of 75 plant species. The plants in the region face the danger of extinction as result of the natural and human activities.