Kurumsal şeffaflık, firma değeri ve firma performansları ilişkisi: BİST incelemesi
Corporate transparency, the relationship in between firm value and firm performance: BİST application
  1. Tez No: 375897
  2. Yazar: HARUN GÜZELDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ TEKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri, Firma Performansı, Türkiye, BİST, Corporate Transparency, Firm Value, Firm Performance, Turkey, BIST
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Yaşanan finansal krizler ve şirket skandallarından sonra kurumsal yönetim uygulamalarının önemi bütün dünyada daha iyi anlaşılmaya başlamıştır. OECD ve uluslararası kuruluşların yayımladıkları kurumsal yönetim ilkeleri içerisinde, kamunun aydınlatılması ve şeffaflık ilkesi öne çıkmaktadır. Bu ilkeler, şirketlerin hissedarlarına ve diğer tüm menfaat sahiplerine yönelik bilgilendirme politikalarına ilişkin standartları oluşturmak üzere tesis edilmiştir. Gerek potansiyel yatırımcıların, gerekse diğer tüm menfaat sahiplerinin; şirketin amaçları, yönetim yapıları, politika ve uygulamaları, geleceğe ilişkin hedef ve beklentileri hakkında bu ilkeler kapsamında bilgilendirilmeleri beklenmektedir. Günümüzde yatırımcılar, firma hakkındaki değerlendirmelerini yaparken, artık finansal performans kadar firmanın yatırımcı ilişkileri çerçevesinde kamuya açıklama ve şeffaflık uygulamalarını da dikkate almaktadırlar. Bu amaçla dünyanın önde gelen derecelendirme kuruluşları, şirketlerin kamuya açıklama ve şeffaflık uygulamalarının kalitesini değerlendirmek için özel bir puanlama yöntemi kullanmaktadırlar. Bu şirketlerden birisi olan S&P, OECD kurumsal yönetim ilkelerini temel alarak kamuya açıklama ve şeffaflık endeksi geliştirmiştir. Bu çalışmada, hisse senetleri BİST30'da işlem gören firmaların kamuya açıklamaları ve şeffaflık uygulamaları temel alınarak, S&P şeffaflık ve kamuya açıklama metodolojisi takip edilip, kurumsal şeffaflık endeksi oluşturulmuştur. Elde edilen endeks skorları ile firma değeri temsilcisi olarak; Tobin's Q oranı, piyasa değeri / defter değeri oranı, fiyat kazanç oranı, fiyat nakit akımı oranı, fiyat satış oranı, finansal performans göstergesi olarak; hisse senetlerinin normalüstü getirisi ve faaliyet performans göstergeleri olarak; aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı arasındaki ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Panel veri analizinin kullanıldığı bu çalışmada, oluşturulan şeffaflık endeksi ile piyasa değeri defter değeri, aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı arasında istatistiki olarak anlamlı ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of corporate governance practices have begun to be realized better around the world, especially with financial crisis and corporate scandals. Among the Corporate Governance Principles published by OECD and other international organizations, the principles of transparency and disclosure have become into prominence. These principles were established by companies to create standards for the disclosure policy of shareholders and all other stakeholders. Both potential investors and all other stakeholders are expected to be informed about the company's objectives, management structures, policies and practices, objectives and expectations for the future in the scope of these principles. Recently, as the investors assess the firms, in the frame of company's investor relations, they have taken transparency and disclosure into account besides to financial performance. For this reason, the world's leading rating agencies have been employing a unique scoring method in order to assess companies' qualities of financial disclosure and transparency practices. One of these agencies, S & P, has developed an index of transparency in public disclosure on the basis of OECD principles of Corporate Governance. In this study, firstly transparency and disclosure transparency indices was formed for the listed firms on BIST 30, based on the S & P transparency and disclosure methodology. The relationship was sought with the representatives of firm value; such as Tobin's Q ratio, market to book value ratio, price-earnings ratio, price cash flow ratio, price to sales ratio, with the financial performance indicator, abnormal returns of the stocks, and with the operation performance indicators return on assets and return on equity. Panel data analysis used in this study and the findings indicate that there is statistically significant relationship between transparency indices and market to book value, return on assets and return on equity.