Vergi inceleme raporu ve hukuki niteliği
The tax audit report and i̇ts legal nature
  1. Tez No: 375895
  2. Yazar: YUNUS EMRE GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ERTUNÇ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: vergi incelemesi, vergi inceleme raporu, vergi incelemeraporunun hukuki niteliği, arama, yoklama, bilgi toplama, vergi tekniği raporu, vergi suçu raporu, tax audit, tax audit report, legal nature of the tax audit report
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Vergi inceleme raporu, vergi incelemesi sonucunda düzenlenen rapordur. Bu raporda vergi inceleme elemanlarının vergi incelemesi sırasında yaptıkları araştırmalarda elde ettikleri ve doğuracağı sonuçlar açısından önemli gördükleri veriler ile inceleme elemanının bunlara ilişkin değerlendirmelerine yer verilir. Vergi inceleme raporu, vergi idaresi tarafından gerçekleştirilen bir tür bireysel idari işlem olan vergi incelemesinin irade açıklaması mahiyetindedir. Kural olarak, inceleme raporu tek başına hukuki sonuç doğurmaz ve bu nedenle doğrudan iptal davasına konu edilemez. İnceleme raporunun hukuki sonuç doğurabilmesi için rapora dayalı olarak vergi dairesi tarafından tarh işlemi veya ceza kesme işlemi yapılması gerekir. Bu bakımdan inceleme raporu, icrai olmayan işlemler arasında yer alır ve hazırlık işlemi olarak nitelendirilir. Ancak bazı hallerde başka bir işlem yapılmamasına rağmen inceleme raporu kendiliğinden hukuki sonuç doğurabilir. Bu tür durumlarda inceleme raporu icrai nitelik kazanır ve tek başına iptal davasına konu edilebilir.
Özet (Çeviri)
The tax audit report is the report of the results of tax audits. This report contains the data obtained by tax auditors during the tax audit and deemed to have important consequences for tax purpose and it also contains implications of the tax auditor. The tax audit report is a declaration of intent of a tax audit which is a type of individual administrative act of the tax administration. In principle, the tax audit report does not have a legal effect by itself. Therefore it cannot be subject of an annulment suit singly. The tax audit report in order to have legal consequences must have to assess a tax or fine a tax penalty by a Tax Office. In this regard, a tax audit report is part of non-executive administrative acts and it is considered as a preparation process. However, in some cases, although no administrative act taken, the tax audit report may lead to legal consequences by itself. In such cases, the tax audit report has an executive nature and may be subject to annulment suit separately.