Türkiye'de Anayasa yapım süreçleri ve demokratik anayasa yapımı
Constitution making process in Turkey and making of democratic constitution
- Tez No: 375942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Anayasa Yapımı, Demokratik Anayasa, Türkiye'de ki Anayasa Süreçleri, Constitution, Constitution Making, Democratic Constitution, The Constitutional Processes in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İktidarların mutlak olmadığı ve sınırlandırılabileceği fikri ile sınırlı devlet olgusu ve anayasacılık başlamış oldu. Tarih boyunca pek çok devlet birer sosyal-siyasal sözleşme olan anayasalar ile kendilerini halka karşı bir takım ödev ve görevlerle sınırlamış oldu. Bu sınırlamanın tam anlamıyla amacına uygun olabilmesi için bu anayasaların hangi usullerle yapıldığı önem arz etmektedir. Demokratik usulleler yapılmış bir anayasa ancak gerçek amacına uygun bir sınırlamayı gerçekleştirir. Türkiye anayasal tarihi de bu anayasacılık akımına erken bir dönemde dahil olmuştur. İlk anayasal belge kabul edilen 1808 Sened-i İttifaktan günümüze kadar anayasa yapımı her daim gündem konusu olmuştur. Çalışmamızda üç bölümde incelediğimiz olgu Türkiye'deki anayasa yapım süreçleri ve demokratik anayasa yapımıdır. İlk bölümde anayasa teorisi ve yapım usulleri incelenecek, ikinci bölümde demokratik anayasa yapımı için gerekli olan demokrasi anlayışı incelenecek ve üçüncü bölümde Türkiye'nin geçmiş anayasa tecrübeleri incelenerek çalışmamız sona erecektir.
Özet (Çeviri)
Emerging of the idea of sovereigns are not infinite and could be restricted resulted the rise of limited state concept and constitutionalism. Throughout the history, many states limited themselves by constitutions which served as social agreements between public and state. These agreements imposed some objectives and duties on states against public. To achieve the full purposes of the limitations, it is in great importance of how these constitutions are made and by which methods. A constitution which is made by democratic methods could only satisfy a real limitation purposes. The constitutional history of Turkey is get involved in this constitutionalism process in early periods. From the Sened-i İttifak (Deed of Agreement) of 1808 which is considered as the first constitutional document to the present days, the making of constitutions has always been on the agenda. In this work, the concept which is“Constitution Making Process in Turkey and Making of Democratic Constitution”is analyzed in three chapters. In the first chapter, the theory and methods of constitution will be examined. Second chapter will investigate the understanding of democracy which is needed to make a democratic constitution. In the last chapter, there will be a historical analysis of Turkey's past constitution experiences.