Türkiye'de iktidar ideolojisinin mekana yansıması: Ayasofya örneği
Reflection of ideology of the ruling class on structure in Turkey; Hagia Sophia example
  1. Tez No: 375943
  2. Yazar: ERDAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ayasofya, İktidar, İdeoloji, Mekân, Hagia Sophia, Power, Ideology, Structure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Mekân, içerisinde iktidar ilişkilerini barındırmaktadır. İktidarlar kendi ideolojilerini en etkin olarak mekânlardaki yapılar üzerinde kurgulamaktadır. İktidarlar politik ve ideolojik tutumlarını nesnel olarak mekânlarda görünür kılmaktadırlar. Dönemsel olarak Türkiye'de bazı simgesel mekânlar iktidarların ideolojik müdahalelerine sahne olmuştur. Özellikle de İstanbul'un bazı anıtsal mekânları bu müdahalelere konu olmuştur. Bunlardan en belirgini ise Ayasofya'dır. Yapılışından günümüze kadar bir iktidar mekânı olarak kurgulanan Ayasofya, hem iktidarların ideolojik bir aracı hem de simgesel bir mekânı halindedir. Dolayısıyla her bir iktidar Ayasofya'da kendi ideolojisini görünür kılmaya çalışmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de dönemsel olarak iktidarların Ayasofya'yı nasıl şekillendirdiği ve bu yapı üzerinden nasıl politikalar ürettiği üzerinde durulmuştur. Birçok politik ve ideolojik söylemlerin de Ayasofya üzerinden gerçekleştirilmesi ele alınarak bu mekân üzerinde ki mücadelelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Structures shelter political relationships within themselves. Ruling classes have been speculating their ideologies most effectively on the structures in places. Ruling classes make their political and ideological attitudes objectively visible through buildings. Periodically, some symbolic structures in Turkey have been a subject to the ideological interferences of the ruling classes. The most evident example of these interferences is Hagia Sophia. Hagia Sophia, which has been speculated as a place of the ruling class ever since its construction, has been a tool of ideology of the ruling classes, as well as being a symbolic place. Thus, each and every one of the ruling classes tried to make its ideology visible through Hagia Sophia. This study focuses on the ways through which the ruling classes had shaped Hagia Sophia, and policies that have been generated upon this building. By taking into account the fact that many political and ideological discourses are based on Hagia Sophia, the study demonstrates the struggles upon this building.