Sendika-siyaset ilişkisi ve 1946 sendikacılığı
The relation of trade union-politics and 1946 unionism
  1. Tez No: 375955
  2. Yazar: UYGAR EKİM İÇMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, Sınıf, Sendika, Siyaset, 1946 Sendikacılığı, Labour, Class, Union, Politics, 1946 Unionism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sendikaların siyaset ile ilişkilerini, 1946 sendikacılığı özelinde incelemek bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Çoğu ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de, sendikaların siyaset ile ilişkileri, kuruluşlarına ve faaliyetlerine önderlik ettiği gibi kapatılmalarına da gerekçe olabilmektedir. Türkiye emek tarihinde 1946 sendikacılığı, istisnalar dışında, yok sayılmanın gelenekselliği ile dönem hükümetinin söylemlerine paralel giden abartılı yorumların kıskacında kalmıştır. Türkiye'de sendikalaşmanın ilk durağını teşkil eden 1946 sendikacılığı, oluşumuna ve faaliyetlerine sosyalist partilerin kadroları tarafından önderlik edilmesinin yanı sıra, hâkim siyasi atmosferin fiili çıktıları sonucu kapatılmaları noktasında da, Türkiye'de sendika-siyaset ilişkisinin gelişiminde erken ve özgün bir deneyim olarak belirmektedir. 1946 sendikacılığını hak ettiği tarihsel konuma yerleştirmek ve Türkiye'de sendikaların gelişimini anlamlandırabilmek, sendika-siyaset ilişkisinin teorik boyutunu ve sınıf ile sınıfın örgütü olarak sendikaların, siyasetin anlamı üzerinde yaptığı baskıyı değerlendirmekle olduğu kadar, bu değerlendirmeyi Türkiye'ye özgü koşullar çerçevesinde yapmakla mümkün olacaktır. Çalışma, bunu gerçekleştirmeye yönelik bir çabanın ürünüdür.
Özet (Çeviri)
The focal point of this study is to examine trade union and politics relations in terms of“1946 unionism”. Like many countries, in Turkey, the relation of trade union and politics might be a reason for a union closure as well as having a guiding role during the formation and activities.“1946 unionism”in the Turkish labour history, with exceptions, remained in the grip of the traditionality of ignorance and exaggerated rhetoric which is parallel to the the period's government.“1946 unionism”as the first stop of unionism in Turkey appears as an early and a unique experience at the points that formation and activities of those unions executed by the socialist parties' cadres as well as their closures were the result of actual outputs of the dominant political atmosphere. To place the“1946 unionism”in a historically deserved position and giving meaning to the development of unions in Turkey will be possible not only by evaluating the theoretical dimension of the relation of union and politics and the pressure of the class and the unions as its organization on the meaning of politics but also by making this evaluation in the context of conditions which are peculiar to Turkey. The study is the product of an effort to make this happen.