Beş yıldızlı otel işletmelerinde personel güçlendirmenin örgütsel bağlılık oluşturmadaki etkileri üzerine bir alan araştırması: Swissotel İstanbul örneği
A field research on the effect of employee empowerment on creating organizational commitment in five star hotels: A case study of Swissotel İstanbul
- Tez No: 375973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Personel Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık, Otel, Empowerment, Organizational Commitment, Hotel
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmanın amacı beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların personel güçlendirme algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve personel güçlendirmenin örgütsel bağlılık oluşturmaya olan etkilerini ortaya koymaya yöneliktir. Araştırmada kullanılan veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Çalışmada birincil veriler kullanılmıştır. Çalışmanın araştırma modeli, tanımlayıcı araştırma modelidir. Araştırmada kullanılan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde cevaplayıcılara ilişkin demografik özellikler bulunmaktadır. İkinci bölümde çalışanların güçlendirmeye yönelik algıları, üçüncü bölümde ise çalışanların örgütsel bağlılıkları ölçülmektedir. Bu ölçek 158 çalışana uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre; otel çalışanlarının personel güçlendirme algıları yüksek düzeyde, örgütsel bağlılık düzeyleri ise ortanın üzerinde çıkmıştır. Çalışanların örgütsel bağlılık boyutlarından normatif bağlılık ve devam bağlılık düzeylerinin orta, duygusal bağlılık düzeylerinin ise ortanın üzerinde olduğu; personel güçlendirme algılarından ise anlam, etki, yetkinlik algılarının yüksek, otonomi algılarının ise ortanın üzerinde olduğu söylenebilir. Personel güçlendirme ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmaktadır. Personel güçlendirme algısının örgütsel bağlılık düzeyi üzerinde yaklaşık % 26 oranında etkili olduğu görülmüştür. Çalışanların personel güçlendirme algılamaları ve örgütsel bağlılık düzeyleri kurumdaki çalışma süreleri ile ilişkilidir. Buna göre 5 yıldan daha uzun süredir otelde çalışan personelin personel güçlendirme algılamaları ve örgütsel bağlılık düzeyleri 5 yıl ve daha az çalışanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to define relationship between empowerment perceive and organizational commitment of five star hotel employee's and to define effect of empowerment on organizational commitment. The data used in this study were ontained by questionnaire method. Primary data were used in this study. The research model is descriptive research model. The questionnaire used in this research consists of three parts. In the first part, there are demographic characteristics related to respondents. In second part,employee's perception of empowerment and third part employee's organizational commitment was measured. This scale was applied to 158 employees. According to research evidence, perception of empowerment of hotel employees' is high, and organizational commitment is over the medium. It can be said that from dimensions of organizational commitment, normative and continue commitment level is medium, emotional commitment level is over the medium and from dimensions of empowerment, meaning, effect, and competence perceptions are high, authonomy perception is over the medium. There is statistically significant and positively relationship between empowerment and organizational commitment. It has seen that perception of empowerment is effective 26 % on level of organizational commitment. The perception of empowerment and level of organizational commitment of employees' are related with working time in organization. According to this, the perception of empowerment and level of organizational commitment of employee's which worked more than 5 years in that hotel is higher than employees which worked less than 5 years.