Sömürge dönemi sonrası romanlarda toplumların kimlik ve benlik inşaası
The construction of the self and identity in David Malouf's Remembering babylon and V.S. Naipaul's the Mimic Men
- Tez No: 375972
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Aradakalmışlık, Beyazlık-Siyahlık, Identity, In-betweenness, Whiteness-Blackness
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı, sömürgeleştirilmiş toplumların, sömürge sonrası dönemlerde yaşadıkları kimlik çatışması, kimlik arayışı, benlik algısını ve kimlik inşasında etkili olan dinamikleri incelemektir. Tez, David Malouf'un Remembering Babylon ve V.S. Naipaul'un The Mimic Men eserlerindeki karakterlerin mevcut kimlik tanımlamalarının dışında kalarak arada kalmışlıklarını, aidiyetsizliklerini analiz etmektedir. Bu çalışma bunu yaparken, kimlik tanımlamalarının yapaylığını vurgularken, mevcut düzende kendini konumlandıramayan karakterler için tanımlamaların dışında üçüncü bir alanın mümkün olduğu savı üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to examine the identity conflict, search for identity, self-perception and the dynamics influential in the construction of identity of the once-colonized societies. It analyzes the in-betweenness, and un-belongingness of the characters, who remain outside the conventional dichotomic definitions of identity, in David Malouf's Remembering Babylon and V.S. Naipaul's The Mimic Men. While doing this, the study elaborates upon the possibility of a third space for the characters who cannot position themselves in the present societal definitions in terms of identity as well as emphasizing the artificiality of identity definitions.