Ortak girişim sözleşmelerine uygulanacak hukuk
Applicable law on joint venture agreements
  1. Tez No: 375975
  2. Yazar: DANYAL ARSARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN BAHADIR ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Girişim, sözleşme, Uygulanacak Hukuk, Joint venture, agreement, Applicable Law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Birden fazla şahıs ve kuruluşlar, risk unsuru taşıyıp büyük çapta sermaye ve teknoloji gerektiren projeler için bir araya gelip ortak girişim sözleşmesi kurarak işbirliklerini şekillendirmektedir. Yapılacak işin tanımı, nasıl gerçekleştirileceği ve ortakların hak ve yükümlülüklerini nasıl düzenleneceği ve taraflar arasında bir nevi anayasal nitelikte sayılabilecek temel bir sözleşme ile gerçekleştirilmektedir. Temel sözleşme bir merkez olarak kabul edilirse bu temel sözleşmenin hedefi ve asıl konusu olan işi gerçekleştirmek için, gerekli bazı uydu sözleşmeler de bulunmaktadır. Bunlardan başka sermayeye dayalı ortak girişimlerde şirket sözleşmesi de yapılmaktadır. Yabancılık unsuru taşıyan ortak girişim sözleşmeleri için genellikle uygulanacak hukuk seçimi yapılmaktadır. Taraflarca, sözleşme ilişkilerine uygulanacak hukukun belirlenmemesi halinde, objektif bağlama kuralları aracılığıyla MÖHUK m. 24'den faydalanılarak sözleşmenin esasına, tarafların ehliyetine ve sözleşmenin şekline uygulanacak hukukun tespiti gerekmektedir. Uygulanacak hukuk belirlenirken söz konusu olan temel sözleşmeler, uydu ve şirket sözleşmeleri her birisi kendi statüsüne bağlı olarak, ayrı ayrı ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to work on projects that require big budget and technology as well as having high risk potential, multiple parties and organizations come together via joint venture agreements which form the cooperation within. The definition of the project and the rights and obligations of the parties, are all stated in the master agreement. We try to find the answer to the question of: which is the main governing agreement of the cooperation between the parties. On the purpose of achieving the goals that have been set in the master agreement, there are also some agreements which are like satellites around the master agreement with specific matters. This is why they are called as satellite agreements. Apart from all of these agreements, when a joint venture is a capital stock based, then there is also made a partnership agreement between the parties. Joint venture agreements which contain an international character also contains a choice of law clause. In case the parties have not made a choice of applicable law, then it is determined by the provisions of MOHUK (Turkish PIL) art. 24. Last but not least, when determining the applicable law, master, satellite and partnership agreements should be considered seperate from each other and only bound to itself.