Yabancı unsurlu ortak girişim sözleşmelerinde culpa in contrahendo sorumluluğuna uygulanacak hukuk
The applicable law to culpa in contrahendo liability in joint venture agreements with foreign elements
- Tez No: 992003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ TEKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanunlar ihtilafı, Türk özel hukuku, Uluslararası özel hukuk, Laws conflict, Turkish private law, International private law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Büyük çapta sermaye ve uzmanlık alanı gerektiren riskli işlerde, bir iş birliği modeli olarak ortak girişime başvurulmaktadır. Ortak girişim ister sözleşmeye dayalı isterse sermayeye katılımlı olsun, nihayetinde ortak girişim sözleşmesi ile kurulmaktadır. Ortak girişim sözleşmesi, adi ortaklık sözleşmesi olarak nitelendirilmektedir. Bu sözleşmenin görüşmelerinde; kusurlu davranışlar ile görüşmelerin yarıda kesilmesine, geçersiz veya elverişsiz bir sözleşmenin kurulmasına, kişi veya malvarlığında zarara neden olunursa culpa in contrahendo sorumluluğu gündeme gelir. Türk hukukunda culpa in contrahendo sorumluluğu, olay gruplarına bağlı olarak çoğunlukla sözleşmeden doğan sorumluluk hükümlerine tabi tutulmaktadır. Culpa in contrahendo sorumluluğu, Türk kanunlar ihtilafında doğrudan düzenlenen bir sorumluluk türü değildir. Yapılan vasıflandırma ile culpa in contrahendo olay grupları kişiye ve mala verilen zararlar haricinde sözleşme statüsünde kabul edilmektedir. Bu açıdan ortak girişim sözleşmelerinde culpa in contrahendo sorumluluğuna uygulanacak hukuk, MÖHUK m. 24 çerçevesinde belirlenir. Taraflar culpa in contrahendo sorumluluğunun bizzat kendisine yönelik hukuk seçimi yapabilirler. Sözleşme için yapılan hukuk seçimi, örtülü olarak culpa in contrahendo sorumluluğu için de geçerli olur. Hukuk seçiminin yokluğunda, uygulanacak hukuk karakteristik edim borçlusunun hukuku olur. Ortak girişim sözleşmelerinde karakteristik edim genellikle tespit edilememektedir. Bu durumda uygulanacak hukuk, bütün irtibatların gösterdiği sözleşmeyle en sıkı ilişkili olan hukuktur. Bu çalışma ile ortak girişim sözleşmelerinde culpa in contrahendo sorumluluğuna uygulanacak hukukun tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In risky businesses that require large amounts of capital and expertise, joint ventures are used as a colloboration model. Whether the joint venture is a contractual or equity, it is founded with a joint venture agreement anyhow. A joint venture agreement is defined as an ordinary partnership agreement. During the negotiations of this agreement, if negligent behavior causes the negotiations to be interrupted, an invalid or unfavourable agreement to be founded, or damage to a person or property, culpa in contrahendo liability comes to the fore. In Turkish law, culpa in contrahendo liability is mostly subject to the provisions of contractual liability, depending on the culpa in contrahendo event groups. Culpa in contrahendo liability is not a type of liability directly regulated in Turkish conflict of laws. With the qualification made, culpa in contrahendo event groups are accepted as contractual, except for damages to a person and property. In this respect, the applicable law to the culpa in contrahendo liability in joint venture agreements is determined within the framework of the Turkish Code on Private International and Procedural Law article 24. The parties may choose the applicable law regarding culpa in contrahendo liability directly. The choice of law made for the agreement is also applies to culpa in contrahendo liability implicitly. In the absence of choice of law, the applicable law shall be the law of characteristic performer. In joint venture agreements, characteristic performance is often not identifiable. In this case, the applicable law is the most closely law connected to the agreement indicated by all connections. This study aims to determine the applicable law to culpa in contrahendo liability in joint venture agreements.