Tokat'taki bazı yaylalarda tespit edilen tachinidae (Hexapoda:Dıptera) türleri üzerinde faunistik çalışmalar
Faunistic studies on tachinidae (Diptera) species in some uplands of Tokat province
  1. Tez No: 376081
  2. Yazar: NEZİR LEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tachinidae, Parazitoit, Tokat yaylaları, Türkiye
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yapılan bu çalışma ile Tokat İlindeki bazı yaylalarda Tachinidae (Diptera) faunasının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bunun için 2012 ve 2013 yıllarında Tokat ilinin belirlenen yaylalarından toplanan örnekler değerlendirilmiştir. Tachinid'ler atrapla toplanmış, çalışma sonucunda Exoristinae alt familyasından 2 cinse bağlı 2 tür, Tachininae alt familyasından 5 cinse bağlı 7 tür, Dexiinae alt familyasından 8 cinse bağlı 9 tür, Phasiinae alt familyasından 5 cinse bağlı 10 tür (toplam 28 tür) saptanmıştır. Teşhis edilen türlerden 4'ü Türkiye Tachinidae faunası için yeni kayıt niteliğinde olup bunlar Oswaldia muscaria (Fallen, 1810), Dinera ferina (Fallen, 1817), Phasia hemiptera (Fabricius, 1794), Dexia rustica (Fabricius, 1775)'dır. Ele alınan türlerin sinonimleri, dünyadaki ve Türkiye'deki dağılışları, konukçuları ve varsa biyolojilerine ait bilgiler verilmiştir. 2014: 52 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the Tachinidae fauna of upland of Tokat Province. For this purpose, the specimen were evaluated in 2012- 2013 years. Tachinids were collected by sweeping from various her baceous plants by trap in region. As a result of this study, 2 genera and 2 species belonging to the subfamily of Exoristinae, 5 genera and 7 species belonging to the subfamily of Tachininae, 8 genera and 9 species belonging to the subfamily of Dexiinae, 5 genera and 10 species belonging to the subfamily of Phasiinae (totally 28 species) were found. It was concluded that 4 species among them were recorded for the first time in Turkey. These are Oswaldia muscaria (Fallen, 1810), Dinera ferina (Fallen, 1817), Phasia hemiptera (Fabricius, 1794), Dexia rustica (Fabricius, 1775). Some biologicala spects, hosts and distributions determined species were also given. 2014: 52 Sayfa KeyWords:Tachinidae, Parazitoid, Tokat uplands, Turkey.