Elektrik üretim planlamasında çok amaçlı optimizasyon yaklaşımı: Türkiye örneği
multiobjectıve optımızation approach for electrıcıty generatıon planning: Case of Turkey
  1. Tez No: 376156
  2. Yazar: EVREN CAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji kaynak planlaması, çok amaçlı karışık tam sayılı doğrusal programlama, uzlaşık programlama yöntemi, En ergy resource planning, multi - objective mixed integer linearprogramming, compromise programming method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkelerin sürdürülebilir geliĢiminde ve çevre üzerinde, ülkelerce benimsenen enerji politikaları çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle; yerli, sürdürülebilir,çevreci ve ekonomik kaynakların bulunması ve bu kaynakların optimaldağıtımının yapılması bir zorunluluk halini almıştır . Bu çalıĢmada, Türkiye'nin gerçekleri ve gereksinimlerini yansıtan ve birim elektrik üretim maliyetinin minimizasyonu, CO2 salınımının minimizasyonu, ithalatın minimizasyonu, fosil yakıt kullanımının minimizasyonu, istihdamın maksimizasyonu ve sosyal kabulün maksimizasyonu hedeflerini eş zamanlı olarak optimize eden çok amaçlı bir karışık tam sayılı doğrusal programlama modeli önerilmiştir. Önerilenbu model , literatürde kabul görmüş olan uzlaşık programlama yöntemi ile dünya genelinde elektrik üretiminde kullanılan bütün enerji kaynakları dikkate alınarak çözülmüş ve Türkiye'de 2012-2023 yılları arasında oluşması beklenen toplam elektrik enerjisi talebini karşılamak için kaynak bazında 12 yıllık bir elektrik üretim planı ile inşa edilmesi öngörülen elektrik üretim tesisleri için bir yatırım planı elde edilmiştir.Bilim Kodu:906.1.148
Özet (Çeviri)
The most appropriate energy policy selection has great importance in terms ofthe countries' sustainable development and environment. Therefore, finding the local, sustainable, environment ally-friendly and economic resources and the optimal distribution of them have become a necessity. In this study, a multi -objective mixed integer linear programming model which reflects the Turkey's realities and necessities and optimizes the objectives of unit cost minimization,CO2 emission minimization, export minimization, fossil resource usage minimization, employment maximization and social acceptance maximization simultaneously is proposed. This model is solved by compromise programming method that is widely accepted in literature by considering all the energy resources used for the electricity generation all over the world,and a 12-years electricity generation plan and an investment plan for thepower plants foreseen to be constructed for the purpose of meeting the total electricity demand expected to occurbetween the years of 2012-2023 in Turkey are obtained. Science Cod:906.1.148